Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

TUI zet stappen naar cultureel bewust toerisme.

Na recente controverse heeft TUI, een van de grootste reisorganisaties ter wereld, belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de beschrijvingen van enkele reisbestemmingen met een historisch beladen achtergrond. Deze veranderingen zijn een directe reactie op de stevige kritiek die het bedrijf te verduren kreeg na de publicatie van een als ongevoelig beschouwde wervingstekst voor een rondreis door Suriname.

De aanleiding voor de veranderingen was een tekst die uitdrukkingen gebruikte zoals “stap in de schoenen van onze dappere voorouders” bij het beschrijven van een bezoek aan de historische plantage Peperpot. Andere passages nodigden reizigers uit om “de sfeer van de plantages te proeven” en benadrukten dat men “hier op de historische plantages de leukste praatjes maakt, in het Nederlands natuurlijk”. Deze woordkeuzes werden door velen gezien als een bagatellisering van de pijnlijke geschiedenis van kolonisatie en slavernij in Suriname.

Na de kritiek heeft TUI snel gereageerd door de betreffende teksten aan te passen en openlijk excuses aan te bieden. Daarbij beloofde het bedrijf een grondige herziening van alle wervingsteksten, een project dat inmiddels afgerond is. Deze revisie hield onder andere in dat termen als ‘koloniaal gebouw’ werden vervangen door ‘historisch gebouw’, en ‘indianen’ werd gewijzigd naar ‘inheemse bevolking’. Deze terminologische aanpassingen zijn bedoeld om meer respect te tonen voor de culturele en historische nuances van de beschreven locaties.

“Het was een zorgvuldig proces waarbij verschillende collega’s en afdelingen betrokken waren gedurende de afgelopen weken,” licht een woordvoerder van TUI toe aan aan de media. Het bedrijf benadrukt dat het zijn verantwoordelijkheid neemt om een inclusieve en respectvolle benadering van reisbeschrijvingen te gebruiken.

Lees ook  Hoge Raad: TUI moet buigen voor FNV in cao strijd
(Tekst loopt door onder de foto)
TUI
Foto: © Pitane Blue - TUI

Experts op het gebied van toerisme en cultuur benadrukken het belang van taalgebruik dat niet alleen de rijke geschiedenis van een plaats erkent, maar ook de pijnlijke delen daarvan met respect behandelt.

Een Instagramgebruiker had een screenshot van de tekst op het platform gezet en dat leidde tot verontwaardigde reacties. De kritiek op TUI onderstreept een breder debat over de verantwoordelijkheden van reisorganisaties om gevoelig en correct om te gaan met historisch complexe locaties. 

Dit incident en de daaropvolgende aanpassingen tonen aan dat zelfs routinematige aspecten van toerismepromotie, zoals tekstschrijven, belangrijk zijn en nauwgezet beheer vereisen. Door gevoeligheden te negeren kunnen bedrijven onbedoeld bijdragen aan het voortbestaan van verouderde en soms kwetsende perspectieven.

De stap van TUI kan worden gezien als een belangrijk moment in de reisindustrie dat mogelijk de norm zal stellen voor hoe bedrijven wereldwijd met dergelijke kwesties omgaan. Het duidt op een groeiend bewustzijn binnen de sector dat respect en nauwkeurigheid essentieel zijn bij het verkennen en promoten van wereldbestemmingen

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Curacao