En sådan central dörr till marknadspartierna gör det lättare att lägga till andra parter eller applikationer i kedjan, även känd som MaaS - Mobility As A Service. Ändå finns det fortfarande många hinder som fortfarande behöver övervinnas för att kalla protokollet moget. Tomp utvecklades kanske lite för mycket av tekniker. Viktiga länkar till nära kedjetransport saknas och detta blir allt tydligare nu när alla vill omfamna Tomp för implementering. TOMP API (Transport Operator to Mobility Provider-Application Programming Interface) är ett standardiserat och tekniskt gränssnitt mellan MaaS-tjänsteleverantörer och operatörer.

vad är en länk?

Jämför en länk i programvara mellan två parter men med användningen av Google Translate. Du skickar den på vänster sida och den kommer ut på ett annat språk på höger sida. Men som ofta är fallet med Google Translate, vad som kommer ut till höger, är det bättre att inte anta helt som sanning och använda eller publicera den på ett olämpligt sätt. Och det är precis vad som saknas med många länkar. Det finns ingen standard, säg en korrekt översättningsprocess, och resultatet efter varje översättning är öppet för tolkning av användaren. Hög tid för avtal och en standard. Nyligen har vi sett ordboken för kunskapsplattformens målgruppstransport GALA framgå vad som ska beskriva resenärens egenskaper. En bra start, men vi är långt därifrån än. 

en bit historia

Kritiskt eller inte, det måste skrivas att Tomp API gjorde mer i taxisektorn än vad som någonsin föregick det. Vad gick då fel tidigare? Leverantörer av mjukvarusystem har upprepade gånger tagit fram sina egna länkar för att göra en kund glad. Alla hade sin egen vision och ville särskilt inte bygga på det som redan fanns där. Tanken var en strikt plan för att locka marknaden. Det är fortfarande ingen fråga om en öppen standard som riktas av sektorn själv. En ny länk dyker upp från varje anbud, med resultatet att vi nu har en pall programvara som ska underhållas. Men vad värre är, innovation hålls tillbaka av alla begränsningar i den befintliga "gamla" kommunikationsmodellen mellan parterna.

Sektorföreningen KNV, som, som en innovativ vändpunkt i sin politik, vill vara ledande inom allt som använder MaaS som en kopplingsfaktor, har också gjort sig skyldig spaghetti av länkar. Trots att det har en egen innovationskommitté, där förslag har lämnats regelbundet under de senaste tio åren för att hantera detta problem, kom de inte längre än vad varje "stödgrupp" har gjort de senaste åren. Missad möjlighet, en standard eller ett protokoll kom inte upp. Desto större anledning att fortsätta och göra TOMP lämplig för sektorn. 

resenärens egenskaper

Tyvärr är Tomp API för närvarande ännu inte lämplig för att betjäna alla aspekter av taxitransporter. Det saknar fortfarande ett mötessystem. Inte på teknisk nivå, snarare tvärtom. Men det finns fortfarande mycket att göra när det gäller passageraregenskaper, budgetavtal och pannresor som involverar en taxi. Det betyder inte att det är ett missat tillfälle, för Tomps arbetsgrupp gör allt för att göra det till en framgång och lyssnar främst på signaler från operatörer och marknadsaktörer.

Det har gått lång tid innan tillkomsten av en universell länk i taxisektorn. Behovet av att ansluta kraftverk har funnits i 20 år, men varje IKT-företag har uppfunnit sitt eget hjul. Tåget är nu i full gång med alla typer av olika hjul. Kostnaderna för underhåll av alla dessa system skjuter i höjden.

Pitane Mobility, programvaruföretag Eindhoven

De tomp Arbetsgruppen måste nu överväga vad som verkligen är tekniskt nödvändigt för att genomföra en bokning och vilka ömsesidiga parter som måste ordna själva. En budgetprodukt som tilldelats en resenär av en budgetleverantör är ett bra exempel på detta. Alla resenärsegenskaper som registreras på resenärens konto, såsom typ av budgetprodukt, auktoriseringsnummer, giltighetsperiod och en hänvisning till villkor och resevillkor, finns inte i Tomp API, medan de är en väsentlig del av bokningen. Men då spelar andra faktorer in, till exempel integritetslagstiftning, där många innovationer har kommit i höjden de senaste åren.

Tomp-arbetsgruppen är ett offentlig-privat partnerskap mellan MaaS-leverantörer, transportoperatörer, andra mobilitetsrelaterade organisationer och regeringar. Arbetsgruppen är övertygad om att Dragonfly-versionen av API: n nu är stabil under en längre tid. Datautbytet via Tompen innehåller all information som rör planering, bokning, bokning, betalning och resesupport.

Läs också: TOMP måste avsluta spaghetti av anslutningar

Pitane mobilitetsplaneringspaket också för hemarbetare
Utskriftsvänlig, PDF och e-post