Vid första anblicken kommer inte mycket att förändras för resenären. Många av innovationerna sker i bakgrunden. Till exempel måste spagettin av förbindelser mellan anslutna marknadspartier i rörlighet ta slut. Se TOMP API som en universalplugg, vilket inte gör någon skillnad med vilken tjänst du vill kommunicera eller med vilken part du vill boka resebeställningen. I den nya installationen styrs mobiliteten digitalt från en central ingångsport.

En sådan central dörr till marknadspartierna gör det lättare att lägga till andra parter eller applikationer i kedjan, även känd som MaaS - Mobility As A Service. Det finns också utrymme för initiativ utanför sektorn, såsom reseförsäkring eller lojalitetsprogram. Andra tjänster som biljett- och betalningssystem måste också vara standard. Kort sagt, en app från sökning till bokning och från resa till betalning. Med flexibiliteten att avgöra vilka delar av resan du vill genomföra med olika tjänsteleverantörer. Från taxi till kollektivtrafik, från cykel till skoter. Allt till hands.

Det har gått lång tid innan tillkomsten av en universell länk i taxisektorn. Behovet av att ansluta kraftverk har funnits i 20 år, men varje IKT-företag har uppfunnit sitt eget hjul. Tåget är nu i full gång med alla typer av olika hjul. Kostnaderna för underhåll av alla dessa system skjuter i höjden.

Pitane Mobility, programvaruföretag Eindhoven

Eindhoven mjukvaruföretag Pitane Mobility, också medlem i MaaS Lab, har under en tid erkänt behovet av en gemensam länk, men misslyckats med att övertala de nuvarande marknadspartierna att överge sina egna "länkar". Det var därför det tog initiativet att integrera TOMP API-åtkomst i befintligt API. I praktiken innebär detta att andra marknads parter kan kommunicera med programvaran. Proprietär teknik som Pitane Arrive kommer snart att finnas tillgänglig med en TOMP-kontakt. På detta sätt kan appen användas för kunder att boka hos olika företag, även utanför landets gränser och i andra mjukvarupaket som stöder TOMP-språket.

För att göra Mobility as a Service till en framgång är det viktigt att resenärer kan resa utan hinder. Där de använder en app för att planera, boka och betala för alla sina resor.

MRA-plattform Smart Mobility

Pitane Mobility ser mervärde för det nya TOMP API: t "standardspråk" och är gärna ansluten till andra leverantörer av mobilitet. Företaget investerar för närvarande kraftigt i partnerskap genom att göra arbetskraft tillgänglig i utveckling och testning av mobilitetssystem mellan marknads parter. Programvaruföretaget ser vinst i ett enkelt datautbyte.

Standaard

TOMP API (Transport Operator to Mobility Provider-Application Programming Interface) är ett standardiserat och tekniskt gränssnitt mellan MaaS-tjänsteleverantörer och operatörer. I detta är de överens om hur de kommer att dela data, till exempel om hur många delade bilar eller delade cyklar som är tillgängliga vid en viss tidpunkt. API är en öppen standard och utvecklas i en arbetsgrupp med offentliga och privata parter. Deltagarna underlättas av ministeriet för infrastruktur och vattenförvaltning.

Läs också: MaaS-tjänsteleverantörer och operatörer talar TOMP

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på Linkedin
Dela på whatsapp
API
Application Programming Interface
det nya arbetet hemifrån för taxiföretag med Pitane Mobility Web-utgåvan
Utskriftsvänlig, PDF och e-post