Citypasset som infördes för Antwerpen och Gent och är avsett att motivera resenärer att kombinera olika kollektivtrafikmedel har inte visat sig vara framgångsrikt. Detta framgår av siffror som begärts av den flamländska parlamentsledamoten Karin Brouwers (CD&V). I oktober 2017 lanserade De Lijn och NMBS City Pass i Antwerpen och Gent. 

Med detta abonnemang (under en månad eller ett år) kan resenärer resa på hela De Lijn-nätverket (även utanför städerna, med undantag för Limburgs expressbussar) och med tåg mellan ett antal stationer inom dessa städer. Avsikten är att resenärer enkelt kan överföra från ett kollektivtrafikmedel till ett annat.

Siffror som den flamländska parlamentsledamoten Karin Brouwers (CD&V) fick som svar på en fråga till behörig minister Lydia Peeters visar nu att försäljningen av City Pass i Gent inte kan kallas en stor framgång. Till exempel har endast 70 årsabonnemang och 254 månadsabonnemang sålts sedan initiativet startade. Enligt Brouwers är huvudorsaken till detta att formeln anses vara för dyr.

"Vi bör inte omedelbart skriva av formeln utan istället investera i medvetenhet och öka fördelarna för resenärer."

Hög ambition uppfylls inte

En tidigare aktuell fråga från Karin Brouwers om City Pass (14 mars 2018) visade en hög ambition: transportföretaget De Lijn hoppades på 1.000 abonnenter för Gent och 1.500 abonnenter för Antwerpen-zonen. "En ambition som absolut inte uppnås", säger Brouwers. "Det borde inte bli någon överraskning: efter den begränsade lanseringskampanjen gjordes inte mer publicitet för City Pass och De Lijn har ingen avsikt att göra detta inom en snar framtid", förklarar Karin Brouwers från Kessel-Lo.

Ett antal smärtpunkter nämndes redan vid lanseringen: det fasta priset, i kombination med en bred avgränsning av området. Med City Pass kan du resa med buss och spårvagn genom hela Flandern. För närvarande är City Pass fortfarande endast till salu vid NMBS-diskar och levereras på ett MOBIB-kort. Du kan sedan också förnya via NMBS webbplats. ”Det är synd att De Lijn ännu inte har lyckats erbjuda denna prenumeration själv efter mer än tre år. Men det lovades att från och med 2019 skulle prenumerationen också vara tillgänglig på De Lijn. ”

Brupass och Brupass XL i Brysselområdet och omedelbar närhet visar att formeln inte behöver skrivas av, vilket verkar vara framgångsrikt från de begärda siffrorna. Brouwers hoppas att arbetet fortfarande kommer att göras för att City Pass ska bli en framgång.

Läs också: Rum för förbättring av Overijssels kollektivtrafik

Centralstation i Antwerpen
Utskriftsvänlig, PDF och e-post