Medan Antwerpen ligger högst upp på alla internationella listor över cykelvänliga städer, fortsätter Gent att förklara sig cykelstad Flandern. Och inte helt omotiverat, för en sak är klar från början, du måste ha modet för att hålla bilarna ute i stadens centrum. Med införandet av cirkulationsplanen har det varit förbjudet att korsa Gent med bil i fyra år nu. Många parkeringsplatser togs också bort för att göra Gent så ovänligt som möjligt för besökare som kommer på besök med bil. Om du vill komma till Korenlei med bil för att övernatta på Marriott Hotel, kan du nå det via Drabstraat och parkera i hotellets djupa källare. Du betalar sedan 40 EUR extra per natt för din vistelse.

"Turister är förvånade över Ghent. Gatorna full av cyklar, lastcyklar, liggande cyklar, racercyklar, cykelkurirer, poliser på cyklar. varför en resa till Gent med cykel är en bra idé. Gent på hjul, låt oss gå! "

Gent finns inte i listorna över cykelvänliga städer eftersom det bara inte är tillräckligt stort som en stad för att undersökas. Helt mot cateringbranschens önskemål fortsatte de att göra Gents centrum bilfria, men när de hörde att de kunde bygga terrasser tack vare det extra utrymme som hade blivit tillgängligt gick oviljan snabbt över.

klippa

Här är Gentenaars bortskämd och tiotusen cyklister cyklar in och ut ur staden varje dag. 'Coupure' går längs kanalen Gent-Brugge. Den tidigare gatan är nu den vackraste cykelgatan i Flandern. Den tidigare cykelvägen är nu för fotgängare. Gent har 432 kilometer cykelvägar och 13 kilometer cykelgator. Delade cyklar finns allmänt tillgängliga. Antalet dödsfall på cykel är ganska lågt, men antalet mindre skador är ganska högt jämfört med andra städer. Och spårvagnsspåren har mycket att göra med det. Spåren klämmer som en spagetti mellan kullerstenarna och många cykelhjul vill hamna i dem. Vid huvudet av Veldstraat nära Korenmarkt måste du se upp.

investeringar

Mer än 2013 miljoner euro investerades i Gent under perioden 2018-15 år cykelinfrastruktur. 55 storskaliga cykelprojekt genomfördes eller startades och mer än 200 mindre insatser har gjort cykling i Gent mycket säkrare och trevligare. Nya gångar för cyklar öppnades vid Isabellakaai, Nieuwevaartbrug och Rozemarijnbrug. Nya cykelbroar byggdes mot Parkbos, över sidaarmen på Watersportbaan och till Krook. En start gjordes med byggandet av en cykeltunnel under Dampoort och en cykelbro mellan Bellevue och Stropkaai. Och många gator och vägar, som Brysselesteenweg, Antwerpsesteenweg och Gasmeterlaan, fick nya cykelvägar. Totalt sett bra för mer än 60 km ny eller renoverad cykelinfrastruktur.

Läs också: Holländska KAR måste göra Ghent spårvagn snabbare

se upp med cykeln i spagetti av spårvagnsspår
pitan
Utskriftsvänlig, PDF och e-post