De sector wordt geconfronteerd met de geldigheid van de veiligheidscertificaten van alle BCT-kaarten want zoals al heel lang bekend loopt de geldigheid op 20 maart 2020 af. Daarnaast verlopen ook de geldigheid van de chauffeurskaart en de ondernemerskaart op 20 maart 2020.

Een digitaal certificaat van PKI overheid waarborgt de betrouwbaarheid van informatie-uitwisseling via usb of internet op basis van Nederlandse wetgeving. Digitale certificaten zijn een onmisbare schakel in beveiligd internetverkeer. Het is een legitimatiebewijs van een boordcomputer of ICT-systeem, maar heeft een beperkte levensduur.

Vervangen systeemkaarten is een te dure operatie. 

Het Ministerie heeft nog geen garantie afgegeven over de geldigheid van die kaarten en wie opdraait voor de kosten als ze voor 20 maart 2020 vervangen moeten worden. De sector vindt dat ze deze kosten niet voor haar rekening dienen te komen.

De kosten voor het vervangen van de systeemkaarten (chips) zijn als gezegd hoog. Volgens het KNV komt een voorzichtige schatting uit op €7,7 miljoen, exclusief de kosten van de fabrikanten. Fabrikanten zelf hebben KNV laten weten dat zij hun kosten zullen doorbelasten aan de taxi ondernemingen, waardoor het totaalbedrag ruim boven de €10 miljoen zal uitkomen.

Wat zijn PKI overheid certificaten?

Public Key Infrastructure (PKI) voor de overheid, kortweg PKIoverheid, maakt betrouwbare digitale communicatie mogelijk binnen en met de Nederlandse overheid. PKIoverheid is een zeer hoogwaardige en veilige infrastructuur, gebaseerd op digitale certificaten.

PKIoverheid certificaten zijn digitale certificaten die moeten voldoen aan de eisen van de overheid, bijvoorbeeld met betrekking tot het uitgifteproces en de koppeling aan een stamcertificaat (certificaathiërarchie). Ze zijn dé standaard voor het beveiligen van elektronische (overheids)diensten.

Lees ook  Pitane Pallas: de software die de taxibranche op zijn kop zet

Zowel de overheid als bedrijven kunnen gebruik maken van PKIoverheid certificaten. Beroepscertificaten zijn alleen bedoeld voor beroepsbeoefenaren met een zogenaamd Erkend Beroep.

Sinds maart 2018 is de geldigheidsduur van servercertificaten van PKIoverheid gemaximaliseerd op twee jaar. Alle andere typen PKIoverheid certificaten blijven dezelfde geldigheid houden, zoals bijvoorbeeld 5 jaar voor persoonsgebonden certificaten.

Print Friendly, PDF & Email