Tegenwoordig heb je bijna overal internet en ook zonder databundel is het vrij makkelijk ergens een hotspot in te duiken en gebruik te maken van de gratis verbinding. Toch is het verstandiger om ze te vermijden, ook voor de doorsnee gebruiker.

Ook bij de gratis wifi die de NS aanbiedt in zijn treinen loop je gevaar.

Een onbeveiligde wifi verbinding is een netwerk dat niks versleutelt en beveiligt. Al je internetverkeer kan dus zo onderschept worden, in tegenstelling tot een beveiligde verbinding. Bij een beveiligde verbinding wordt alles wat je doet versleuteld. Je kunt een onbeveiligd netwerk gemakkelijk herkennen. Een onbeveiligd netwerk vraagt namelijk niet om een wachtwoord.

Je kunt ook kiezen voor een VPN of andere beveiligde verbinding, naar je werk of zo om het gevaar van het open Wifi netwerk te beperken maar “Wifi in de Trein” blokkeert dat meestal. Bij de wifi in de trein is geen actieve aanval nodig om informatie van en over de gebruikers te achterhalen.

IT-expert Hannes Mühleisen onderzocht hoe het gesteld is met de waarborgen voor onze gegevens wanneer wij in de trein gebruik maken van gratis internet en de uitkomsten waren niet positief.

Geen hacker of technologische vermomming noodzakelijk. Alles wat je nodig hebt bij NS in de trein is een antenne. Kwaadwillenden kunnen zodoende op zeer eenvoudige wijze privacygevoelige gegevens onderscheppen. 

NS Wifi vaak traag en en te snel  verbroken sessies.

NS biedt samen met een van de partners gratis draadloos internet aan in de trein. Draadloos internet is in bijna alle Intercity’s beschikbaar. U herkent een Intercity voorzien van draadloos internet aan het wifi logo aan de buitenzijde van de trein. Reist u met een trein voorzien van draadloos internet, ga dan op uw laptop of telefoon naar ‘Verbindingen’. Daarna kiest u voor ‘Wifi in de trein’ en bent u binnen een paar seconden verbonden.

NS WiFi wordt door vele reizigers tegelijkertijd gebruikt, en NS wil er graag voor zorgen dat het voor elke gebruiker zo stabiel mogelijk is. Wanneer iemand meer dan 15 minuten geen actief gebruik maakt van het internet, wordt de verbinding automatisch verbroken om het totaal aantal verbindingen niet uit de hand te laten lopen. Nadat de verbinding verbroken is, zul je opnieuw verbinding moeten maken met het netwerk, waarbij je dus ook opnieuw akkoord moet gaan met de voorwaarden.

Print Friendly, PDF & Email