Alle scholen in Nederland blijven vanaf maandag 16 maart de komende 3 weken dicht tot 6 april om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het eerder genomen besluit van het kabinet om de scholen open te houden was nu niet meer te handhaven. Na overleg met de organisaties in het onderwijs heeft het kabinet besloten de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Volksgezondheid) en minister Arie Slob (Onderwijs) hebben in een persconferentie dit besluit nader toegelicht.

Basisscholen, middelbare scholen, universiteiten en hbo-opleidingen gaan allemaal dicht, hebben de meest betrokken ministers vanmiddag na telefonisch overleg afgesproken. Tot nu toe was het argument tegen scholensluiting dat de ouders dan niet naar hun werk kunnen, omdat ze op hun kinderen moeten passen. 

Voor alle vitale beroepen – zoals de zorg – werd een uitzondering gemaakt. Medewerkers uit deze beroepen kunnen wel terecht met hun kinderen op de plaatsen waar ze dat reeds gewoon waren. Werkgeversorganisaties, kinderopvang en BOinK hebben gepleit wél de kinderen van ouders die ‘vitale beroepen‘ uitoefenen op te vangen.

naar buitenlands voorbeeld sluit alle Horeca

Cafés en restaurants moeten eveneens dicht om verspreiding van het virus tegen te gaan. In veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol afgelopen weekend. De meeste horecazaken in Tilburg sloten eerder vandaag de deuren. Ook in Breda en Den Bosch werd al van meerdere zaken de deuren op slot gegaan. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat de overheid de horeca die moet sluiten, bijstaat met minimaal 5,1 miljard euro.

Veel ondernemers hebben de  maatregelen van het kabinet niet afgewacht. Vlamingen kwamen vandaag in de grensgebieden massaal naar Nederland om de horeca in de grensgebieden te bezoeken, wat als zeer ongewenst werd ervaren door de ondernemers.

“Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies snel op en komen veel horecaondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen. De vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan, terwijl de inkomsten volledig wegvallen”, zegt KHN in een verklaring.

Premier Rutte vraagt zendtijd op NOS en RTL

Premier Rutte spreekt morgen het land toe over de corona-crisis. Hij houdt om 19.00 uur een toespraak, die live zal worden uitgezonden door de NOS op televisie, radio en internet. Ook RTL zal de speech van Rutte uitzenden. De Rijksvoorlichtingsdienst spreekt van een ‘address to the nation’, zoals de Amerikaanse president ook met enige regelmaat doet. In Nederland is zoiets zeer ongebruikelijk.

Lees ook: Minder reizigers in het Openbaar Vervoer door coronavirus

Print Friendly, PDF & Email