Print Friendly, PDF & Email

Het is voor veel zzp’ers uitkijken naar het loket en de eerste mogelijkheid om steun aan te vragen van de overheid. Door de gevolgen van de coronacrisis zijn veel ondernemers zwaar in de problemen gekomen. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen gemeenten ervoor kiezen om een voorschot te geven. 

Via een versimpelde toets komen zijn in aanmerking voor bijstand. In grote steden in Nederland gaan vanaf vandaag loketten open waar zzp’ers die in de financiële problemen komen door de coronacrisis bijstand kunnen aanvragen. Daarbij vervalt onder meer de partnerinkomenstoets en de levensvatbaarheidstoets. Aanvragers worden nu volgens de herziene richtlijnen getoetst.

De uitwerking van het loket en de regeling laat echter nog enkele weken op zich wachten want de noodwet moet nog worden goedgekeurd door de Raad van State. Rotterdam maakte eerder bekend dat het aantal zzp’ers dat een aanvraag wil doen voor bijstand in een week tijd is vertienvoudigd. Ook in Amsterdam zijn al duizenden aanvragen binnengekomen. Gemeenten die hun nek al uitsteken voor de zelfstandigen doen dat vooralsnog op eigen initiatief.

De miljardensteun aan ZZP’ers en bedrijven op de juiste plek krijgen is een zware taak die de nu al geplaagde Belastingdienst en UWV erbij krijgen. Zoals bekend staan beide overheidsinstellingen reeds onder zware druk. De Tweede Kamer was net een onderzoek gestart naar de aanhoudende problemen bij het UWV en de Belastingdienst, de uitvoeringsorganisaties die zich in de afgelopen jaren opzichtig vertilden aan de taken die hen werden opgedragen. 

Lees ook: Maatregelen gaan piepen en kraken voor taxichauffeurs