Print Friendly, PDF & Email

Een taxichauffeur die als zzp’er in de problemen is gekomen kan van de overheid een inkomen verwachten tot het sociaal minimum. De regeling voor zzp’ers gaat voorlopig voor drie maanden gelden. Het geld hoeft niet terugbetaald te worden en de vermogens- en parnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt.

“Loop niet morgen naar uw gemeente. Er is tijd nodig om deze regeling netjes neer te zetten. Daar werken we keihard aan, we houden u op de hoogte.”, aldus Wouter Koolmees – Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ook overige zzp’ers die zonder opdrachten komen te zitten door de crisis, krijgen financiële hulp van de overheid.

“Zij zijn op de arbeidsmarkt de frontlinie in het geval van zwaar weer”, zei minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Die willen en zullen we niet in de kou laten staan.”

maatregelen om de cashflow op orde te houden

Op een persconferentie zei minister Hoekstra van Financiën dat de maatregelen alleen al de komende drie maanden 10 tot 20 miljard euro gaan kosten. Een belangrijke maatregel in een fors pakket aan om bedrijven in moeilijkheden tegemoet te komen is dat de komende drie maanden nog geen belasting betaald dient te worden.

Op deze manier kan wellicht de cashflow op orde komen om deze moeilijke periode te overbruggen. Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen, en de invordering stopt dan direct. Minister Hoekstra waarschuwde dat alle maatregelen toch gaan ‘piepen en kraken’ , want iedereen is er zich van bewust dat er problemen gaan ontstaan bij veel bedrijven, ondanks de steun van de overheid.

Lees ook  Toekomstvisie: hoe KNV de uitdagingen van morgen aangaat

werktijdverkorting

Normaal gesproken maken elk jaar maar een paar honderd bedrijven gebruik van de mogelijkheid om een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen voor medewerkers voor wie geen werk meer is. De afgelopen dagen hebben al bijna 78.000 bedrijven dat gedaan, als gevolg van de crisis

De mogelijkheden voor werkgevers om werktijdverkorting voor hun personeel aan te vragen worden fors verruimd en de uitkeringen gaan omhoog. Tot nu neemt de overheid tot maximaal 75 procent van het salaris over, in de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent. Niet ieder bedrijf kan de deeltijd-WW aanvragen. Voorwaarde is dat de omzet met minstens 20 procent is gedaald.

noodloket met 4000 euro per bedrijf

Er komt een noodloket, waar de zwaarst getroffen bedrijven direct 4000 euro kunnen krijgen om de grootste nood te ledigen. Dat geld voor alle sectoren, zoals de horeca, maar ook de reisbranche en de culturele sector.

Lees ook: Veel taxibedrijven overleven de coronacrisis financieel niet