Print Friendly, PDF & Email

Terwijl Trump overweegt om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan door vluchten naar verschillende steden in de VS verbieden, heeft British Airways het plan aangekondigd dat 36.000 medewerkers tijdelijk niet aan het werk kunnen. De luchtvaartmaatschappij is met de vakbond overeen gekomen om 80% van het grondpersoneel, ingenieurs en staf op het hoofdkantoor op non-actief te stellen.

Er zullen vooralsnog op korte termijn geen ontslagen vallen, aldus de BBC. Een en ander is afhankelijk over de ontwikkelingen in de luchtvaart in de komende maanden. Volgens Reuters zijn de gesprekken met de vakbonden nog in volle gang, maar de verwachting is dat het personeel in ieder geval deels doorbetaald zal worden. British Airways kondigde eerder aan alle vluchten van Gatwick Airport, de drukste Britste luchthaven, voorlopig op te schorten.

Ook bij KLM staan momenteel de meeste toestellen ondertussen aan de grond en staan de nog actieve vluchten onder druk. Afweging van het kabinet is wellicht de passagiers van deze vluchten in een verplichte quarantaine te plaatsen in eigen huis. Bij KLM is het de bedoeling dat iedereen, van piloten tot cabinepersoneel en grondpersoneel, in april 30 tot 40 procent minder gaat werken. Ook schrapt het bedrijf 1500 tot 2000 banen en snijdt het fors in investeringen en kosten. Bij KLM werken zo’n 35.000 mensen.

Lufthansa, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, schrapte eerder de veel van zijn vluchten. Wereldwijd heeft Lufthansa 135.000 medewerkers. Het personeel is gevraagd om vrijwillig in deeltijd te gaan werken of onbetaald verlof op te nemen om kosten te besparen.

Lees ook  Duurzaamheid: KLM en Munckhof breiden unieke busdienst uit

Air France-KLM houdt de komende twee maanden bijna de hele vloot aan de grond. De maatschappij verwacht zo’n 70 tot 90 procent minder reizigers te vervoeren. De luchtvaartmaatschappijen roepen nationale overheden op tot financiële steun.

Lees ook: Luchtvaartmaatschappijen vallen straks wereldwijd om

KLM