Gaan er wereldwijd verschillende luchtvaartmaatschappijen omvallen door de coronacrisis? Deze verschillende maatschappijen krijgen waarschijnlijk een grote klap te verwerken. De omzet loopt hard terug in het 2e kwartaal en veel kosten moeten nog wel betaald worden, stelt de internationale branchevereniging (IATA). 

De organisatie ( IATA) denkt dan ook dat veel luchtvaartmaatschappijen om zullen vallen. De coronacrisis kan de maatschappijen dubbel zo hard treffen als tot nu toe voorspeld is. Zij zullen mogelijk tot 232 miljard euro aan inkomsten uit passagiersvervoer mislopen, zo heeft de internationale branchevereniging (IATA) dinsdag bekend gemaakt.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen bepaalde kosten niet ontlopen, merkt IATA-baas Alexandre de Juniac op. Zo zal er naar verwachting voor 31,96 miljard euro aan al verkochte tickets terug moeten worden betaald. De internationale branchevereniging (IATA) wil dat klanten tegoedbonnen krijgen.

 “We snappen dat dit voor klanten onhandig is, maar voor ons is het een kwestie van overleven.”, aldus IATA-baas Alexandre de Juniac.

Dat veel overheden bezig zijn met steunpakketten voor de luchtvaartsector is het enige lichtpuntje. Als de nieuwe prognose waarheid wordt, dan zouden de inkomsten van de luchtvaartmaatschappijen uit passagiersvervoer dit jaar 44 procent lager uitkomen dan in 2019. In Europa wordt het omzetverlies geraamd op 76 miljard dollar. Azië krijgt met een geschatte daling van 88 miljard dollar te maken. Noord-Amerika met 50 miljard dollar aan gederfde inkomsten. Aldus IATA.

“Dit zijn getallen die we nog nooit hebben gezien in onze sector”, aldus IATA.

Een gemiddelde luchtvaartmaatschappij had begin dit jaar volgens de organisatie (IATA) genoeg cash om het twee maanden uit te zingen. Dus als de overheidshulp niet snel komt, gaan er volgens de organisatie wereldwijd luchtvaartmaatschappijen omvallen. IATA vertegenwoordigt volgens de nieuwsberichten 290 luchtvaartmaatschappijen, die samen 82 procent van de wereldwijde trafiek voor hun rekening nemen.

Lees ook: Haagse bronnen houden geen rekening met een lockdown

KLM
Print Friendly, PDF & Email