Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet te overwegen om toerisme in eigen land te beperken. Het kabinet blijft bekijken van dag tot dag of het huidige pakket maatregelen voldoende effect heeft op de verspreiding en de epidemie afzwakt. Als dat niet het geval is, komen er nog aanvullende stappen of een lockdown. In tegenstelling met vorige week is afgelopen weekend de boeken in gegaan als vrij voorbeeldig, op enkele uitzonderingen na.

Morgen vergadert de ministeriële crisis-commissie over de maatregelen. Het kabinet kiest wellicht voor verlenging, vooral omdat de druk op de zorg te groot is. Extra maatregelen zijn hoogstwaarschijnlijk niet nodig, omdat de regels op dit moment goed worden nageleefd, is de indruk in Den Haag. Toch blijven gemeenten ook alert en zijn ze bereid om parkeerplaatsen bij bossen te sluiten als dat nodig is en wegen naar het strand te blokkeren. Burgemeesters kunnen via een noodverordening specifieke locaties sluiten. 

maatregelen maar geen lockdown

Verlenging van de maatregelen betekent dus dat de scholen, horeca en restaurants langer gesloten blijven. Ook de regels voor 1,5-meter-afstand en het zoveel mogelijk thuisblijven zullen langer gaan gelden. Mobiliteit blijft beperkt tot boodschappen doen in je eentje en niet met het hele gezin.

Kinderen kunnen nog met elkaar blijven spelen buiten. Maar ouders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. Houd je geen 1,5 meter afstand? Dan kan dat leiden tot een boete tot 390 euro.  Volg alle raadgeving van het RIVM op.

Lees ook: Taxichauffeur geen cruciaal beroep voor de overheid

Nederland lockdown
Print Friendly, PDF & Email