Is door het gebruik van een COVID-19 TRACKING-APP uw mobiliteit onder volledige controle van de overheid of is dit wellicht niet eens het grootste vraagstuk waar zorginstellingen en verzorgend personeel nu op zitten te wachten? 

gehaast en chaotisch

Zorg eerst maar dat er voldoende beschermingsmiddelen zijn, pas dan zullen we eens over een app gaan nadenken, is een veel gehoorde uitspraak van de publieke opinie. Het Platform Burgerrechten en de actiegroep Bits of Freedom spreken in een gezamenlijke open brief van een “gehaast en chaotisch” proces waardoor het vertrouwen in het project geschaad wordt.

Ondanks deze ernstige waarschuwingen van experts, het bedrijfsleven en de wetenschap draaft de minister Hugo De Jonge in moordend tempo door. Ook neemt een deel van de experts die de afgelopen dagen betrokken waren bij het terugbrengen van tientallen ideeën voor corona-apps tot enkele concrete voorstellen, afstand van de lijst met zeven apps die het kabinet presenteerde. De critici roepen het kabinet op om terug te gaan naar de tekentafel.

“Wat ons betreft is er met veel goede bedoelingen door ambtenaren op het ministerie keihard gewerkt om al deze expertise op zo’n korte termijn aan te haken. Echter zien wij met de huidige vaart van het selectieproces en het gebrek aan transparantie over besluitvorming momenteel geen rol voor ons weggelegd om positief bij te dragen. Er missen simpelweg garanties om de voorstellen te toetsen aan de minimale criteria in het manifest.”

Zoals het normaal gesproken gaat bij de IT van de overheid gaat dit wellicht miljoenen kosten en blijkt het achteraf dat het slecht werkt. Miljoenen overigens, die beter kunnen worden gebruikt voor de zorg zodat het bouwen van dergelijke apps niet eens een ‘must have’ zou geworden zijn. Wel fijn dat er uitzicht is op een gloednieuwe app! Wat zullen de verpleeghuizen daar blij mee zijn, twittert Hugo cynisch aan Hugo de Jonge. 

“Een bijkomend effect van deze overheid corona app is dat het burgers een vals gevoel van veiligheid gaat geven zodat de 1,5 meter economie aan hun voorbij gaat en het gebruik van mondkapjes niet meer noodzakelijk lijkt.”, aldus Paul van der Velpen – oud directeur van GGD Amsterdam.

overheid en falende ICT projectjes

De kritieken zijn niet mals voor het ICT project. Wanneer de overheid beter zijn werk had gedaan en de mensen goed beschermd had, was deze app helemaal niet nodig geweest, klinkt het volgens sommigen op de sociale media. George Orwell draait zich in zijn graf om door deze ontwikkelingen, is een van de reacties op twitter. Men schendt de basisrechten van bewegingsvrijheid van de Nederlanders.

overheid bezig met verkeerde haastige beslissingen

“Ik had liever iets gehoord over de aanschaf van grote partijen mondkapjes en overige beschermende kleding voor onze zorgmedewerkers”, twittert Nick van Meel

Velen maken zich meer zorgen over weer aan het werk kunnen en zorgen dat er voldoende testen zijn. Wat met de aanwezig van genoeg mondmaskers. Is er al een exit strategie bedacht door de overheid? Kortom vragen van een totaal andere orde dan het ICT vraagstuk waar de overheid nu mee worstelt.

Paul van der Velpen studeerde journalistiek, sociologie en bedrijfskunde. Hij adviseerde non-profitorganisaties op het gebied van sociale marketing en organisatieverandering, publiceerde artikelen en boeken, gaf onderwijs aan leidinggevenden in opleiding en werd regelmatig gevraagd als interimmanager. Hij houdt zich vanaf 1995 bezig met publieke gezondheid en preventie. Eerst als directeur van de huidige GGD Hart voor Brabant, daarna van 2009 tot juli 2017 als directeur van GGD Amsterdam.

ontzettend amateuristisch

Ondertussen werd bekend dat in de broncode van Covid19 Alert die online is gezet, zijn volgens RTL Nieuws, oude bestanden zijn te vinden. Daarin staan bijna tweehonderd volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een andere app, waar de corona-app aan is gelinkt.

“Wij hebben de code zo snel mogelijk openbaar gemaakt”, zegt een woordvoerder van Covid19 Alert. “In dat proces hebben we per ongeluk deze data online gezet.”

Het is onduidelijk hoe de gegevens in de broncode van de corona-app zijn beland. “Dit is gewoon ontzettend amateuristisch”, zegt een expert tegen RTL, die anoniem wil blijven. Hij kijkt samen met andere techneuten naar de broncode van de corona-apps. “Er is zo veel mis met deze app, ik begrijp niet dat dit door de selectie heen is gekomen.” 

Lees ook: Covid-19 brengt Apple en Google samen in mobiliteit app

Paul van der Velpen - GGD
Hugo de Jonge
Print Friendly, PDF & Email