Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Vanwege de coronamaatregelen is het nu niet altijd mogelijk alle documenten of vergunningen tijdig te regelen. Taxichauffeurs hebben een geldig rijbewijs en een geneeskundige verklaring nodig voor verlenging van de chauffeurskaart voor de Boordcomputer Taxi (BCT-kaart). Aspirant-chauffeurs die hun leerwerktraject-kaart willen omzetten naar een BCT-kaart, moeten het vakdiploma taxi hebben. 

Deze chauffeurs kunnen in aanmerking komen voor een brief van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarin staat dat zij zonder BCT-kaart toch taxiwerkzaamheden mogen verrichten. Minister Van Nieuwenhuizen heeft de ILT daarvoor een aanwijzing gegeven.

niet-handhavenbrief

In sommige gevallen stuurt de ILT niet-handhavenbrieven naar taxichauffeurs. Met deze brief mogen deze chauffeurs ondanks het ontbreken of verlopen van de BCT-kaart toch taxiwerkzaamheden verrichten. Zij moeten dan met hun BSN-nummer inloggen, een handmatige registratie van de rij- en rusttijden en een rittenregistratie bijhouden. De rittenstaat van de KNV voldoet aan beide eisen. Zij moeten altijd de niet-handhavenbrief (en indien van toepassing de verlopen bct-kaart) bij zich hebben. De ILT verstrekt de niet-handhavingsbrieven voorlopig tot 1 juni; ze zijn geldig tot uiterlijk 1 september 2020.

wie komt in aanmerking?

De volgende taxichauffeurs komen in aanmerking voor een niet-handhavenbrief:

  • Taxichauffeurs die al een BCT-kaart (G3) hebben die verloopt en die niet verlengd kan worden door het ontbreken van de geneeskundige verklaring of een geldig rijbewijs (verlopen)
  • Taxichauffeurs die een lwt-kaart (leerwerktraject) hebben die niet kan worden omgezet naar een BCT-kaart door het annuleren van het CBR-examen
  • Aanvragers van een lwt-kaart (leerwerktraject) die alle benodigdheden hebben, behalve een geplande datum van het CBR-examen voor het vakdiploma Taxi
Lees ook  ILT: KNV Webinar belicht toekomst van digitale inspecties in taxibranche

wie komt niet in aanmerking?

De volgende taxichauffeurs komen niet in aanmerking voor een niet-handhavenbrief:

  • Aanvragers die al een vakdiploma Taxi hebben en (opnieuw) een eerste aanvraag doen voor een BCT-kaart. Bijvoorbeeld herintreders of chauffeurs die te laat hebben verlengd
  • Startende taxichauffeurs zonder vakdiploma die een eerste aanvraag doen voor een BCT-kaart
  • Chauffeurs die hun aanvraag voor een vervangende kaart vóór 16 maart indienden toen er nog geen sprake was van beperkende coronamaatregelen

verzending

Kiwa levert bij de ILT de gegevens aan van chauffeurs die voldoen aan de voorwaarden voor een niet-handhavenbrief. Komt u in aanmerking voor deze brief? En heeft u op tijd een verlenging van uw BCT-kaart aangevraagd? Dan doet de ILT er alles aan om u de niet-handhavenbrief te sturen vóórdat uw huidige kaart verloopt. Ontvangt u geen brief en vindt u dat u daar wel recht op te hebt? Neemt u dan contact op met Kiwa.

vervoer van zorgprofessionals voor huisartsenposten (HAP)

Taxichauffeurs die vervoer van zorgprofessionals verrichten voor huisartsenposten en in aanmerking willen komen voor een niet-handhavenbrief, kunnen rechtstreeks contact opnemen met de ILT. De ILT behandelt deze aanvragen met spoed.

Lees ook: ILT wil moderniseren, optreden en doorgroeien in 2020

Pitane Driver App is uitermate geschikt voor de Vlaamse markt tegen een fractie van de gebruikelijke onkosten.