Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Op het moment dat wij het volop hadden over de TOMP-API om MaaS een spreekbuis te geven kwam uit onverwachte hoek de stoorzender COVID-19. Een pandemie die nu zorgt voor een trage economie die de komende periode de normale bedrijfsvoering gaat belemmeren. Alle goede bedoelingen ten spijt van MaaS aanbieders, gaan bedrijven hun visie over het aanbieden van grootschalige mobiliteitsdiensten even moeten bijstellen. 

Andere prioriteiten zijn aan de orde van de dag binnen Europese OV-, touringcar- en taxibedrijven die zware klappen krijgen. Het oppakken van de MaaS draad is ver weg voor zover al deze bedrijven nog bezig zijn met MaaS projecten. Toch hoort men ook signalen dat deze crisis wellicht een mooi moment is om extra aandacht te besteden aan een andere vorm van reizen, werken en vakantie nemen. Wellicht toch MaaS omarmen?

schade beperken en meedenken over de nieuwe mobiliteit

Het zal aan de verschillende MaaS ‘projectgroepen’ liggen hoe snel er sprake is van bijsturen. Branchevereningingen en initiatieven zoals het MaaS-Lab, een initiatief van KNV, zetten zich in voor deze nieuwe mobiliteit. Wanneer vergaderingen in de vertrouwde samenstelling niet kunnen kan video-vergaderen wellicht een optie zijn. Het is zaak voor al deze MaaS projectgroepen dat alles opnieuw in beweging komt na deze ongewenste stilstand en daarna in beweging blijft. De schade beperken en meedenken over de nieuwe mobiliteit is nu punt van aandacht, zelfs al ziet MaaS er straks anders uit dan de originele bouwschetsen.

anderhalvemeter economie jaagt iedereen de auto in

Momenteel doet men proeven om het reisgedrag vast te stellen in treinstellen waar groene en rode stickers bepalen waar men nog kan zitten. De nieuwe anderhalvemeter economie jaagt straks iedereen terug de auto in omdat zekerheid van een zitplaats in openbaar vervoer momenteel ver weg is. Op Europese schaal is de impact van de coronacrisis zo groot dat mobiliteit, wellicht gedwongen door nieuwe regelgeving, financiële schade en torenhoge leningen, op een andere wijze invulling zal krijgen.

Lees ook  Explosieve groei: Noord-Holland koploper in aantal nieuwe taxibedrijven

kleine bedrijven te helpen overleven

Frankrijk is een van de Europese landen die het meest worden getroffen door het coronavirus. Op 6 april bedroeg het aantal gevallen van COVID-19 in Frankrijk bijna 70.000 en het aantal doden meer dan 8.000. President Macron vaardigde op 17 maart een 14-dagen nationaal verbod uit en premier Edward Philip verlengde het verbod. Frankrijk lanceerde noodmaatregelen om kleine bedrijven te helpen overleven.

vergrijzende bevolking en volksgezondheidsproblemen

Italië is sinds de eerste dag een van de zwaarst getroffen landen, met extreem hoge sterftecijfers. Een vergrijzende bevolking en volksgezondheidsproblemen vergroten de impact van COVID-19 op Italië. Op 22 maart beval het land de sluiting van alle niet-strategische ondernemingen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Gedurende deze periode blijven alleen die bedrijven actief die van cruciaal belang worden geacht voor het behoud van de toeleveringsketen van het land. Supermarkten, apotheken, bankdiensten en andere openbare diensten (zoals transport) blijven open.

gezondheidszorgsysteem van wereldklasse

Duitsland is de grootste economie van Europa en heeft een openbaar gezondheidszorgsysteem van wereldklasse. Op 6 april was het aantal mensen dat besmet was met COVID-19 in Duitsland meer dan 90.000 mensen, maar het sterftecijfer in het land is veel lager dan in de buurlanden. De sleutel tot het lage sterftecijfer in Duitsland is een vroege diagnose, omdat dit de verspreiding van de ziekte kan voorkomen.

gevolgen voor de economie van het land

In Spanje werd op 1 februari het eerste coronavirus vastgesteld, maar begin maart nam het aantal nieuwe infecties toe. Het land werd op 14 maart geblokkeerd. Alleen basiswinkels en apotheken zijn open, scholen, musea, bibliotheken, hotels en restaurants zijn gesloten en sport- en culturele activiteiten zijn verboden. De wereldwijde noodsituatie op het gebied van de gezondheid veroorzaakt door het coronavirus en de door Spanje aangekondigde waarschuwingstoestand zullen grote gevolgen hebben voor de economie van het land.

Lees ook  Explosieve groei: Noord-Holland koploper in aantal nieuwe taxibedrijven

problemen met nauwkeurigheid van de test

De Russische regering meldde begin april de grootste toename van COVID-19 per dag sinds Rusland de ziekte begon te volgen. Hoewel critici van de regering beweren dat het werkelijke aantal veel hoger is dan officieel geroepen, vanwege problemen met de schaal en nauwkeurigheid van de test, heeft de epidemie ook zeer grote gevolgen voor de Russische toeristenindustrie. 

Lees ook: Gaat MaaS terug naar de tekentafel na de coronacrisis?

Pitane Arrive