Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De grootste Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa is net als velen andere luchtvaartmaatschappijen in de problemen gekomen door de coronacrisis. Lufthansa is een maatje groter dan KLM. Lufthansa gaf eerder deze maand al aan dat hun geldpotje leeg begint te raken door de huidige situatie, de kosten lopen door maar er zijn bijna geen inkomsten. Normaal gesproken vervoert Lufthansa rond de 350 duizend passagiers per dag, begin april waren dat ongeveer 3000 passagiers per dag, dat is een forse daling. 

De luchtvaartmaatschappij heeft bij meerdere landen aangeklopt voor hulp, zo wil bijvoorbeeld Zwitserland helpen met 1,3 miljard Zwitserse Frank aan kredietgaranties, dat is zon 1,2 miljard Euro. Volgens bronnen gaan Oostenrijk en België ook meehelpen aan het reddingspan voor Lufthansa. Het totale bedrag van het reddingsplan zou gaan om 10 miljard Euro.

De Duitse regering heeft volgens diversen nieuwsberichten tot nu toe nog geen overeenstemming bereikt met Lufthansa over een noodhulp pakket, hierover wordt nog druk onderhandeld, de gesprekken die hierover gevoerd worden in Berlijn verlopen niet helemaal soepel, Lufthansa wil namelijk liever niet dat de overheid te veel invloed heeft op de bedrijfsvoering. De Duitse overheid wil in ruil voor steun mee praten over bepaalde onderwerpen van Lufthansa, zoals bijvoorbeeld het milieubeleid. 

Vorige week gaven Lufthansa-piloten aan dat ze willen helpen en een deel van hun loon willen in leveren de aankomende twee jaar, dit om de vliegmaatschappij te redden van de ondergang. Dit zou volgens de vakbond dan een bedrag opleveren van 350 miljoen Euro. Vorige week vrijdag kreeg Air France-KLM te horen van de Nederlandse en Franse overheid dat ze een steun krijgen van 11 miljard Euro. Daaraan zitten wel strenge regels verbonden, ze mogen geen winstuitkeringen, dividend of bonussen uitkeren.

Lees ook: Grensovergang met België blijft tot en met 8 juni dicht