Print Friendly, PDF & Email
[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

De Belgische federale regering verraste wellicht iedere Belg tijdens de persconferentie  door de mededeling dat elk gezin maximaal vier mensen thuis mag ontvangen. Met moederdag in het vooruitzicht komt deze aanpassing als geroepen voor velen die ‘in hun kot blijven’ meer dan beu zijn.  Vandaag kwam de veiligheidsraad naar buiten met wijzigingen op de huidige coronamaatrdegelen. 

Premier Sophie Wilmès (MR) gaf aan dat voor iedereen goed doen in de versoepelingsfase van de lockdown een onmogelijke taak is voor de regering.

Vanaf volgende zondag 10 mei mag elk gezin vier andere mensen thuis ontvangen. Het gaat uitdrukkelijke om altijd dezelfde vier mensen. Die vier mensen mogen op hun beurt niet bij anderen op bezoek gaan. Ook daar moet de sociale afstand worden gehouden, en verloopt het contact bij voorkeur buiten.

Zoals verwacht mogen de winkels vanaf volgende week maandag 11 mei opnieuw open gaan. Eén klant zal toegelaten worden per 10 vierkante meter voor een maximumduur van 30 minuten, met uitzonderingen voor de kleinste winkels. Het wordt aangeraden om een mondmasker te dragen in de winkels, en het blijft verplicht om minstens 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Er wordt gevraagd om enkel winkels in de buurt te bezoeken en dat alleen te doen. Als het te druk is, kom dan op een ander moment terug. Ouderen en mensen met een beperking of zorgwerkers krijgen voorrang van de veiligheidsraad. Het openbaar vervoer blijft voorbehouden voor mensen die geen ander middel hebben om zich te verplaatsen.

wat mag niet in België?

Slecht nieuws voor restaurants, cafés en culturele centra want die blijven gesloten. Ook voor excursies, toeristische activiteiten en samenscholingen blijft het verboden en de grote sportcompetities worden zeker niet hernomen voor 31 juli. Markten gaan nog niet open. Wel zijn foodtrucks en andere kraampjes mogelijk als ze toestemming hebben van de lokale overheid.

Over de volgende fases van de exitstrategie is nog niets beslist. Mondkapjes zijn verplicht bij elke verplaatsing in het openbaar vervoer, in luchthavens en op school, voor leerlingen vanaf 12 jaar en voor leerkrachten. Er wordt ook aanbevolen de mondkapjes te dragen in winkels en als de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd.

Lees ook: Grensovergang met België blijft tot en met 8 juni dicht

Minister Sophie Wilmès
mondkapjes verplicht