[responsivevoice_button voice="Dutch Female" buttontext="lees voor"]

Steeds vaker hoor je in het nieuws dat landen bezig zijn met de beperking van de CO-2 uitstoot van de luchtvaart. Ze willen de luchtvervuiling die door de luchtvaart wordt veroorzaakt terugdringen. Nederland is hier ook mee bezig. Afgelopen maart heeft vliegmaatschappij KLM één van de vijf vluchten tussen Amsterdam en Brussel geschrapt en door een treinreis met de Thalys vervangen. 

Touroperator TUI heeft vorig jaar ook al aangekondigd dat ze vanaf het najaar van 2020 stoppen met vliegreizen naar Parijs. Dit om de CO-2 uitstoot te beperken. Frankrijk wil net als Oostenrijk waar mogelijk een verbod op korte binnenlandse vluchten. Dit als onderdeel om de luchtvervuiling terug te dringen. Dit heeft Jean-Baptiste Djebbari (Franse onderminister voor Transport) gezegd op de Franse radio. Hij vindt dat reizen met de trein een goed alternatief is voor vluchten die met de trein binnen tweeënhalf uur afgelegd kunnen worden.

‘We onderzoeken momenteel in samenwerking met KLM, Schiphol, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoe kansrijk zo’n samenwerking is op meer bestemmingen, zoals Düsseldorf, Keulen, Frankfurt, Parijs en Londen’, vertelde Hessel Koster van de NS eind maart tegenover NU.nl.

De Franse overheid wil het verbod op korte binnenlandse vluchten als voorwaarde van het steunpakket aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM. Aan het steunpakket van 7 miljard euro van de Franse overheid aan luchtvaartmaatschappij Air France-KLM zaten duurzaamheidseisen verbonden. Met het verbod van deze korte binnenlandse vluchten willen ze ook de komst van prijsvechters op deze routes voorkomen. 

Jean-Bapiste Djebbari wil in overleg met de regio’s en wil snel met een wetvoorstel komen. Er zijn wel enkele uitzonderingen, het verbod geldt niet op binnenlandse vluchten waar je met de trein langer dan 2,5 uur over zou doen en het verbod geldt ook niet op vluchten met veel feederverkeer.

Lees ook  KLM moet coronamiljarden terugbetalen nu Europees hof steun intrekt

Lees ook: Partijen bieden op Virgin Australia van Richard Branson

Print Friendly, PDF & Email