PITANE.BLUE - NIEUWS OVER MOBILITEIT
download onze app

DA NL EN FI FR FY DE EL IT NO PL PT SK ES SV TR

“Business as usual” of toch versneld inzetten op MaaS?


Het MaaS-Lab concludeert naar aanleiding van een enquête onder de 24 aangesloten partijen waaronder vervoerders, MaaS-aanbieders en softwarebedrijven dat “Business as usual” geen optie is voor mobiliteit na deze coronacrisis. Wij moeten nu versneld inzetten op MaaS. Het MaaS-Lab richt zich op het ontwikkelen van een afsprakenstelsel voor MaaS in publiek-private samenwerking.

als iedereen de auto pakt, loopt Nederland vast

Met de maximaal 40% beschikbare capaciteit in het openbaar vervoer moeten mensen die gewoonlijk met het ov reizen een alternatief zoeken. Als iedereen de auto pakt, loopt Nederland vast en worden klimaat- en milieudoelstellingen niet gehaald. Mobility as a Service (MaaS) biedt alternatieven voor mensen om verantwoord en duurzaam te reizen. Dankzij MaaS kan men zien welke andere vormen van mobiliteit er mogelijk zijn naast het ov en eigen vervoer (bijv. taxi, deelauto, deelfiets enz.). Daarom is het van belang dat de ontwikkeling van MaaS in Nederland nu wordt versneld.

Via MaaS worden alle vormen van mobiliteit voor de reiziger geïntegreerd aangeboden in een eenvoudig toegankelijk digitaal systeem dat plannen, boeken en betalen mogelijk maakt. MaaS biedt meer gemak, meer keuzevrijheid en maatwerk voor reizigers, marktpartijen en overheden. Middels MaaS is het mogelijk om de reiziger een multimodaal en gepersonaliseerd reisadvies te geven, waardoor drukte verspreid kan worden over meerdere modaliteiten of naar andere tijdstippen.

coronacrisis; een grote kans om duurzamer en slimmer te bewegen

De noodzaak voor een transitie naar een nieuw mobiliteitsecosysteem is nu groter dan ooit. Om Nederland verantwoord en duurzaam in beweging te krijgen én houden is een bredere samenwerking tussen marktpartijen, overheden, werkgevers en instellingen nodig. MaaS biedt hiervoor een oplossing om te zorgen dat wij verantwoord en duurzaam in beweging blijven. Op dit moment wordt MaaS nog veelal ontwikkeld op basis van bilaterale afspraken en tijdelijke pilots. Voor een verdere opschaling is een open en inclusief MaaS-ecosysteem benodigd.

data is de toekomst; ook in mobiliteit

Als MaaS-Lab geloven wij in het creëren van waarde uit betrouwbare data voor de reizigers, voor de mobiliteitsaanbieders en de MaaS-aanbieders. Daarom is het MaaS-Lab onlangs ook lid geworden van de Data Sharing Coalition. Deze coalitie stimuleert de samenwerking en het delen van data tussen verschillende sectoren en is een belangrijke hub voor kennisuitwisseling tussen verschillende afsprakenstelsels. In de afgelopen jaren is in verschillende sectoren een samenwerkingsstructuur gecreëerd voor datadelen in een gemeenschappelijk ecosysteem. Zo heeft de banking sector iDEAL ontwikkeld, de zorgsector heeft MedMij ontwikkeld en de logistieke sector heeft iSHARE ontwikkeld. MaaS biedt een kans voor de mobiliteitssector voor verdere innovaties in de data-economie. 

Door de coronacrisis zien we een grote toename van digitale transacties en online interactie tussen individuen, bedrijven en overheden. Mensen zoeken alternatieve vormen van contact en dienstverlening en ervaren het gemak van nieuwe digitale diensten. Mensen willen en kunnen flexibeler met mobiliteit omgaan.

“Business as usual” is geen optie voor de reizigers en het milieu. Daarom roept het MaaS-Lab alle relevante stakeholders op om versneld op MaaS in te zetten.

Lees ook: CROW Kenniscafé MaaS geeft inzicht in gedragsverandering

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Bertho Eckhardt (voorzitter KNV)
een aantal leden van het MaaS-Lab tijdens de presentatie KNV bijeenkomst - foto: KNV
Print Friendly, PDF & Email
Gerelateerde artikelen
Mobiliteitsplatform Bolt nu ook operationeel in Amsterdam

Het taxiplatform Bolt, voorheen bekend als Taxify, is een Europees vervoersplatform dat ritten per auto en scooter sharing diensten aanbiedt. (lees verder)

Verdragen getekend voor snellere treinreis naar Londen

Goed nieuws voor mensen die met de trein naar Londen willen reizen, dit scheelt voortaan een uur aan reistijd. Staatssecretaris (lees verder)

Pilot pakketbezorging met elektrische transportfiets

In Nijmegen is maandag een pilot gestart met een nieuw type elektrische fiets voor het emissievrij bezorgen van pakketten in (lees verder)

Mobinck en XXImo bereiken overeenstemming overname

Het gebruik van (deel)auto’s stijgt, thuiswerken is realiteit, samen met je collega’s vergaderen in een (lees verder)

0 reacties op ““Business as usual” of toch versneld inzetten op MaaS?

Geef een reactie