De vakantieplannen van de koning in Griekenland veroorzaakten veel ophef in de media, juist omdat kabinetsleden deze week mensen opriepen geen onnodige reizen te maken. Wie op vakantie gaat in Nederland, krijgt bijvoorbeeld het dringende advies om vooral in en rond het vakantieverblijf te blijven. Het besluit van de koning om toch op vakantie te gaan, zorgt dan ook voor een storm van kritiek. 

Even op en neer vliegen met de PH-GOV naar Griekenland om de plantjes water te geven en onmiddellijk daarna terugkomen. De koning brak zijn vakantie af, ondanks het vakantiehuis van het koningspaar in geel gebied staat en dus het technisch toegestaan was om de reis te maken volgens de coronaregels.

 “We willen er geen enkele twijfel over laten bestaan: om het COVID19-virus eronder te krijgen is het noodzakelijk dat de richtlijnen worden nagevolgd. De discussie naar aanleiding van onze vakantie draagt daar niet aan bij”, laat de koning weten.

forse kritiek aan het adres van Rutte

Ondertussen buitelden de Kamerleden over elkaar heen om forse kritiek op de vakantie te uiten. Minister-president Mark Rutte had koning Willem-Alexander moeten waarschuwen dat zijn vakantie naar Griekenland gezien de aangescherpte coronamaatregelen beter niet kon doorgaan. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van Mark Rutte weten of die wist van de vakantieplannen, en zo ja, waarom hij die niet heeft afgeraden.

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft inmiddels bevestigd dat Rutte inderdaad op de hoogte was van de reis. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) wilde vrijdagmiddag nog geen uitspraken doen over de vakantie van de koning, omdat het hier om een privéaangelegenheid ging. Dat de koning naar Griekenland vertrok noemde Klaver “een inschattingsfout”, zijn onmiddellijke terugkeer het “enige juiste besluit”.

Lees ook: Transavia maakt zomerschema 2021 eerder bekend

Griekenland
Santorini Griekenland
klanten willen geld voor hun voucher
Print Friendly, PDF & Email