Sneeuw, wind en ijzel veroorzaken nog steeds veel storingen aan het spoor. Hierdoor kan NS op dit moment nog geen treinen rijden. Een vervelende situatie voor de reizigers. Om 12 uur was het helaas niet mogelijk om aan te geven wanneer het treinverkeer kan worden opgestart. De aanhoudende sneeuw en wind blijven hinder veroorzaken. Ze verwachten in de loop van de middag daar meer informatie over te kunnen geven. 

Op het eerste gezicht heeft ProRail niets geleerd van eerdere winters. Toen werd er beloofd de infrastructuur wintervast te maken. De wisselverwarmingen waren toen ook en zijn nu nog steeds een groot probleem. Op veel plekken waar de wisselverwarming werkt, komt ze maar niet door de laag sneeuw. Hierdoor kunnen wissels niet meer bewegen. Storingsploegen verwijderen dit, maar het sneeuwt snel weer in. Keolis start de treindienst tussen Zwolle en Kampen wel weer op maar vraagt de reisplanner te checken voor actuele reisinformatie.

Het spoor is kwetsbaar voor het winterweer. De meeste wisselstoringen ontstaan doordat er sneeuw tussen het beweegbare deel ligt. Hierdoor kan het wissel niet meer voldoende bewegen. Storingsploegen gaan op pad om de sneeuw weg te halen. Maar door onder andere de harde wind kan de sneeuw snel weer terugwaaien.

De treinen van NS staan zondag rond het middaguur nog steeds stil door het aanhoudende winterse weer. ProRail is spoorbeheerder. Zij zorgen ervoor dat vervoerders jou veilig en snel over het spoor van A naar B kunnen brengen. Dat doen ze onder meer door het spoor te onderhouden en te vernieuwen. Overal in het land zijn storingen, bijvoorbeeld aan wissels.

klimaatproof

Dat het OV niet tegen de extreme winterse omstandigheden is opgewassen, verrast Rover niet. Rover pleit daarom al een aantal jaren voor een programma om het openbaar vervoer in Nederland klimaatproof te krijgen.

Het is belangrijk dat reizigers die bijvoorbeeld in de zorg werken vandaag naar hun werk kunnen komen, zij kunnen niet afwachten of het OV nog wordt opgestart.

Hij pleit ervoor dat reizigers met een OV-abonnement die vandaag een reis moeten maken, hun taxikosten kunnen declareren bij het betreffende OV-bedrijf.

Lees ook: Saskia Kluit: het is 2021 en het sneeuwt ook in andere landen

Prorail
ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland.
Print Friendly, PDF & Email