Print Friendly, PDF & Email

Het in Arnhem gevestigde Willemsen-De Koning zou als beste aanbieder uit de bus zou komen, maar dat liep anders. Dat de uitkomst van een aanbesteding in het leerlingenvervoer bij de rechter op tafel komt is vrij gebruikelijk. Sinds 1 april 2013 bestaat er zelfs een onafhankelijke en onpartijdige Commissie van Aanbestedingsexperts, bij wie een klacht over een aanbesteding kan worden ingediend. Zij kan dan een niet-bindend advies opstellen. De Commissie tracht, door een snelle, zorgvuldige en laagdrempelige behandeling van klachten bij te dragen aan oplossingen met als gevolg dat klachten niet meer hoeven te worden voorgelegd aan de rechter. Dit betekent niet dat de Commissie een blokkade vormt om de voorzieningenrechter in te schakelen.

naar de rechter

Het bedrijf Willemsen-De Koning vindt dat de gemeente Valkenswaard haar ten onrechte heeft uitgesloten van het verzorgen van het leerlingenvervoer in die gemeente. In een kort geding, afgelopen vrijdag bij de rechtbank in Den Bosch, eiste het taxibedrijf daarom dat het besluit wordt teruggedraaid. Bij nader inzien bleek het bedrag waarvoor Willemsen-De Koning het vervoer wilde uitvoeren ver boven het Valkenswaardse budget te gaan wat maximaal 580.000 euro werd begroot. Valkenswaard besloot daarom het Arnhemse taxibedrijf van aanbesteding uit te sluiten en de opdracht te gunnen aan een concurrent, Noot Personenvervoer.

De Commissie van Aanbestedingsexperts onderzoekt of zij een bemiddelende rol kan spelen of brengt aan partijen een niet-bindend advies uit over hoe de regels in het concrete geval toegepast moeten worden.

onaanvaardbare overschrijding

Om het vervoer van zo’n 115 Valkenswaardse leerlingen naar scholen in de regio voor de komende jaren te regelen, volgde Valkenswaard zoals gebruikelijk ook voor deze klus een aanbestedingsprocedure. Daarbij leek het er aanvankelijk op dat het in Arnhem gevestigde Willemsen-De Koning als beste aanbieder uit de bus zou komen. Volgens de berichtgeving in het AD en Eindhovens Dagblad bestreed de advocaat van de gemeente, Mathijs Mutsaers, de lezing. De advocaat van de gemeente, Mathijs Mutsaers, bestreed die lezing. 

Lees ook  Qbuzz: dieselbussen voor Fries busvervoer wekken verbazing

"De gemeente heeft niets gedaan wat in strijd is met de aanbestedingsregels. Het bedrag waarop Willemsen-De Koning heeft ingeschreven, kwam ver boven het beschikbare budget uit. De tarieven die het bedrijf hanteert, zouden tot een onaanvaardbare overschrijding van dat budget leiden en dat is niet gewenst.”

heraanbesteding

In 2019 moest de gemeente Weert een aanbesteding voor het leerlingenvervoer in Horn heraanbesteden als het gevolg van een gerechtelijke uitspraak over de aanbesteding voor het vervoer van basisschoolleerlingen van en naar gymnastiekaccommodaties. Taxi Horn, de verliezer van de aanbesteding, voerde aan dat de gemeentes niet mochten middelen maar dat het ervan uit had mogen gaan dat alle gemeenten apart zouden beoordelen over het leerlingenvervoer in hun gemeenten.

opsteker

Toch was er afgelopen week ook een grote opsteker voor het Arnhemse bedrijf Willemsen-De Koning te melden. Tot hun grote verrassing mag taxi- en touringcarbedrijf TCR uit Raalte de komende vier jaar de leerlingen uit de eigen gemeente niet vervoeren. Concurrent Willemsen de Koning uit Arnhem heeft de Europese aanbesteding gewonnen.

Lees ook: Eerlijke kijk op taxi- en zorgvervoer aanbesteding

Leerlingenvervoer