Minicab-app-bedrijf Bolt heeft aangekondigd dat chauffeurs voortaan hun eigen prijzen kunnen bepalen. Net nadat Uber de tarieven heeft verhoogd en de strijd voor het zoeken van taxi’s oplaaide heeft Bolt besloten dat de chauffeurs zelf de tarieven kunnen bepalen. Zo hoopt Bolt dat dit aangepast beleid nieuwe chauffeurs zal aantrekken. Aangezien er nu mogelijkheid is om de prijzen zelf in te stellen voor degenen die zich bij de app hebben aangemeld, kunnen chauffeurs er zelf voor zorgen dat elke rit die ze maken winstgevend zal zijn.

Klanten kunnen nu kiezen uit een lijst met chauffeurs die verschillende prijzen aanbieden. De Estse app zei dat het de overstap maakt omdat het, net als Uber, wordt geconfronteerd met een tekort aan chauffeurs om aan de vraag te voldoen, die snel is gestegen sinds de beperkingen in het VK zijn versoepeld.

annuleringen

De app hoopt ook dat het zal helpen bij het aanpakken van een toename van annuleringen die passagiers de afgelopen maanden hebben gezien, aangezien chauffeurs op het laatste moment de ritopdracht zelf annuleren om een minder winstgevende boeking te voorkomen. Chauffeurs accepteren vaak reisverzoeken, maar weigeren die daarna nadat ze meer winstgevende opties hebben in hun ritaanbod, aldus Bolt. Dit leidt tot een “slechte ervaring voor klanten”, aldus de Estse startup die aangeeft het bedrijf te hebben opgebouwd rond het geven van totale flexibiliteit aan chauffeurs.

Lees ook: Uber-concurrent Bolt nu ook actief in Den Haag

Print Friendly, PDF & Email