Print Friendly, PDF & Email

Steeds meer stations in Nederland krijgen een AED (Automatische Externe Defibrillator). De afgelopen maanden zijn er door de spoororganisaties NS en ProRail samen met de Hartstichting al op diverse stations AED’s geplaatst. Dit is geen overbodige luxe als je weet dat er in ons land per dag ongeveer veertig mensen een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis. In juli dit jaar liet de Nederlandse Spoorwegen weten dat ze gestart zijn met het plaatsen van 715 AED’s op de verschillende stations door heel Nederland. Dit project zou naar verwachting ongeveer 8 maanden duren, dan zou elk station voorzien moeten zijn van zo’n apparaat. De aftrap was bij station Culemborg, en daarmee was het begin gemaakt aan een landelijk dekkend AED-netwerk.

“Volgens de Hartstichting krijgen circa 17.000 mensen per jaar een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is het grootst als een reanimatie binnen de eerste zes minuten start, liefst met de inzet van een AED. De nieuwe AED is te gebruiken op het station, maar ook in de omgeving van het station.”

Tot afgelopen zomer waren er nog maar op 50 stations AED’s, inmiddels zijn er al heel wat meer geplaatst. Onlangs zijn alle stations in Almere ook voorzien en ook in Groningen zijn ze druk met plaatsen. De AED’s zijn te gebruiken door medewerkers van NS en ProRail en door burgerhulpverleners die aangemeld zijn via HartslagNu. De overlevingskansen zijn het grootste als iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en op een AED aangesloten wordt. HartslagNu is het reanimatie oproepsysteem van Nederland, je kunt hier AED’s aanmelden en je kunt je ook als burgerhulpverlener aanmelden. De Nederlandse Spoorwegen draagt met het plaatsen van de AED’s op alle stations bij aan een landelijk dekkend AED-netwerk.

“Deze uitbreiding van het netwerk heeft impact voor de stations én hun omgeving. NS en ProRail dragen zo bij aan de opgave die we in Nederland nog hebben om AED-loze zones te vullen.''

Foto boven:  NS beeldbank/ Arno Leblanc.

Lees ook: Ronald McDonald Huis, als mobiliteit niet mogelijk is

In ons land krijgen per dag ongeveer veertig mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis.