Volgens de RET rijdt lijn 47 nu al minder dan voorheen en wordt opgeheven per 10 januari 2022. Dat gebeurt in verband met de ingrepen die de RET in de dienstregeling doet in het kader van de coronacrisis. RET begrijpt dat dit lastig is voor de bewoners van het Noordereiland. Lijn 32 blijft wel rijden en kan als alternatief worden gebruikt. Dat is wel verder lopen vanaf de Westkant van het eiland. Daarnaast heeft de gemeente al een maatwerkoplossing met een andere vervoerder omdat lijn 47 al minder vaak is gaan rijden. De gemeente bekijkt de mogelijkheden om dat maatwerk te blijven inzetten als lijn 47 helemaal komt te vervallen. 

Door de coronacrisis zitten vervoerbedrijven nog niet aan de reizigersaantallen van voorheen. Om de misgelopen inkomsten te compenseren, vergoedt het Rijk 93-95% van de gemaakte kosten. De vervoerders moeten dus een deel zelf opbrengen. Bij de RET doen ze dat door een combinatie van besparingen op de interne bedrijfsvoering, de dienstregeling en de inzet van tramconducteurs en servicemedewerkers metro. Bij de besparingen op de dienstregeling kijken ze steeds naar ingrepen die zo min mogelijk impact hebben en waar er zo mogelijk alternatieven voorhanden zijn. Dit neemt niet weg dat de bezuinigen voor sommige reizigers vervelend kunnen uitpakken.

Trevvel

Het contract met vervoerder Trevvel werd eerder verlengd tot eind 2021. Zij verzorgen vervoer op afspraak vanaf diverse haltes op het Noordereiland naar station Blaak. Ook Trevvel stopt de extra dienst op het Noordereiland per 10 januari 2022. Het extra vervoer op Noordereiland was een pilot van de gemeente Rotterdam. Niet-klanten van Trevvel konden vanaf 15 juni 2020 gebruikmaken van Trevvel voor vervoer op het eiland. Er was te weinig animo voor deze dienst en daarom komt deze te vervallen. In de avonden en weekenden wordt er vanaf 10 januari dus niet meer gereden voor niet-klanten. De RET verzorgt voortaan doordeweeks de dienstregeling met behulp van e-shuttles. Uiteraard vervoert Trevvel wel eigen klanten van en naar het Noordereiland.

Wijzigingen per 10 januari 2022

De wijzigingen hebben betrekking op een aantal buslijnen en een tramlijn. Voor de metro zijn er geen wijzigingen. STOPenGO verdwijnt in Lansingerland, Maassluis en Vlaardingen. Er wordt hier geen alternatief aangeboden. Buslijn 37 | Station Alexander – Capelsebrug wordt opgeheven. De haltes worden bediend door buslijn 383 (Arriva) en nieuwe buurtbuslijnen 605, 606 en 607. Buslijn (5)47 | Station Blaak – Noordereiland wordt opgeheven. De haltes worden bediend door de nieuwe lijn 547 die een ronde over het Noordereiland rijdt. Bij de halte Koninginnebrug kan worden overgestapt op lijn 32. Lijn 547 rijdt met e-shuttles. Meer details zijn hier na te lezen.

Foto: beeldbank RET – f. Fecken

Lees ook: Travel Electric maakt opnieuw doorstart

Het Noordereiland te Rotterdam langs de Maas
Print Friendly, PDF & Email