De Belgische regering vraagt Europa om soepelere regels en vind het onbegrijpelijk dat er momenteel, om te vermijden dat ze start- en landingsrechten verliezen, luchtvaartmaatschappijen vluchten uitvoeren met nauwelijks passagiers aan boord. Volgens Brussels Airlines gaat het over 3.000 vluchten die vanuit een ecologisch perspectief vermeden zouden moeten worden, maar die ze moeten uitvoeren enkel en alleen om de slots te behouden die noodzakelijk zijn voor hun netwerk. Een tijdslot is in de luchtvaart een internationale term voor de periode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen op een luchthaven.

Een slot is een tijdsperiode op een bepaald tijdstip, van meestal 20 minuten, waarin een vliegtuig kan opstijgen of landen. Deze slots worden voor de vlucht gereserveerd en gekoppeld aan een vliegtuigregistratie, het vliegtuig mag zich alleen bewegen binnen deze periode. Indien het vliegtuig niet landt of vertrekt binnen dit slot, bestaat het risico dat het vliegtuig zich niet meer mag bewegen voor een bepaalde tijd. 

"Het ­gevolg daarvan is dat maatschappijen nog liever leeg vliegen dan dat ze een tijdslot opgeven."

Als een maatschappij een slot verliest, is ze dat voor altijd kwijt. Zo’n ’tijdslot’ is zeer waardevol, aldus transporteconoom Wouter Dewulf (UAntwerpen) in Knack. De Belgische regering vraagt Europa om soepelere regels omtrent tijdsloten, schrijven de kranten van Mediahuis. Het ­gevolg daarvan is dat maatschappijen nog liever leeg vliegen dan dat ze een tijdslot opgeven. Voor de coronapandemie gold de regel dat luchtvaartmaatschappijen minstens 80 procent van hun slots moeten gebruiken. Gebeurde dat niet, waren ze hun slot kwijt. Tegenwoordig is het aandeel slots dat gebruikt moet worden verlaagd naar 50 procent.

nutteloos

De Lufthansa Groep, waar onder meer Brussels Airlines deel van uitmaakt, zal tot en met einde maart 33.000 geplande vluchten annuleren, als gevolg van een dip in het aantal boekingen door de omikrongolf. Dat aantal had nog veel hoger kunnen liggen, maar om de start- en landingsrechten veilig te stellen, worden deze winter 18.000 vluchten ‘onnodig’ uitgevoerd, waarvan 3.000 bij Brussels Airlines. Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) verstuurde eem brief aan De Europese Commissie. Hij noemt de huidige regeling “zowel vanuit economisch als ecologisch standpunt volstrekt onbegrijpelijk” en vraagt om de normen voor gebruik van de slots verder te verlagen.

Lees ook: Brussels Airlines: geen verwarring mogelijk over logo

Print Friendly, PDF & Email