Als we olie blijven gebruiken zoals we dat nu doen, zal de wereld over ongeveer een halve eeuw uitgeput zijn van deze grondstof. Dit betekent dat we een oplossing moeten vinden voor deze dreigende energie-uitdaging om met onze auto’s te kunnen blijven rijden. Het goede nieuws is dat de auto-industrie hard aan het werk is om oplossingen te creëren zoals auto’s op zonne-energie. Een auto op zonne-energie is een voertuig dat wordt aangedreven door de zon. Wanneer zonlicht het zonnepaneel raakt dat deel uitmaakt van de carrosserie van de auto, genereren de zonnecellen een gelijkstroom (DC) die wordt omgezet en opgeslagen in een batterij om de motor van de auto van stroom te voorzien, zodat deze een bepaalde afstand kan afleggen. Maar maken auto’s op zonne-energie deel uit van de toekomst van zowel particulier als commercieel vervoer?

Wat zijn auto’s op zonne-energie?

Een auto op zonne-energie is een voertuig dat wordt aangedreven door de zon. Wanneer zonlicht het zonnepaneel raakt dat deel uitmaakt van de carrosserie van de auto, genereren de zonnecellen een gelijkstroom (DC) die wordt omgezet en opgeslagen in een batterij om de motor van de auto van stroom te voorzien, zodat deze een bepaalde afstand kan afleggen. Het is vermeldenswaard dat er tot nu toe nauwelijks auto’s op zonne-energie zijn, althans niet in de handel verkrijgbaar, die zijn ontworpen om uitsluitend op zonne-energie te vertrouwen. 

Elektrische voertuigen, die kunnen worden opgeladen via elektrische oplaad stations domineren tot nu toe het straatbeeld. Nieuwere elektrische voertuigen, zoals de Sion van de Duitse fabrikant Sono Motors, worden nu echter geleverd met zonne-integratie. Het voertuig wordt geleverd met 248 naadloos geïntegreerde zonnecellen. De fabrikant van het voertuig omschrijft het als “Een ruime elektrische auto met een actieradius tot 305 kilometer die zichzelf oplaadt door de kracht van de zon.” Wanneer je meer wil te weten komen over de voor- en nadelen van zonnecel aangedreven wagens adviseren wij dit artikel te lezen.

(tekst gaat verder onder afbeelding)
wagens op zonne-energie aangedreven vervangen nog niet het elektrisch rijden

Het algehele ontwerp van een auto op zonne-energie is gebaseerd op het principe om de energie van de zon te benutten en op te slaan in de batterijen die de auto van stroom voorzien. De zonnepanelen bestaan uit kleine componenten, fotovoltaïsche cellen genaamd, gemaakt van silicium vermengd met andere materialen zoals fosfor en boor. Deze cellen vormen twee plakjes halfgeleidende materialen (positief en negatief), die een elektrische lading tussen de twee lagen creëren. Wanneer de energie van de zon de elektronen vrijmaakt, worden ze opgevangen door geleidende metalen platen aan de zijkanten van de cellen en overgebracht naar draden zoals elke andere elektriciteitsbron en uiteindelijk naar de batterijen.

Ondanks de opmerkelijke vooruitgang, is er nog een lange weg te gaan voordat auto’s op zonne-energie volwassen worden en onze wegen overnemen. Ze hebben over het algemeen niet genoeg investeerders weten aan te trekken in vergelijking met hun elektrische tegenhangers. Maar het feit dat we meer elektrische voertuigen op de markt zien komen met zonne-integratie om hun actieradius uit te breiden, betekent dat de eerste auto die alleen op zonne-energie rijdt, misschien niet al te ver weg is.

Over Sono Motors

Sono Motors is op een baanbrekende missie om de revolutie van mobiliteit te versnellen door elk voertuig zonne-energie te maken. De baanbrekende zonnetechnologie is ontwikkeld om naadloze integratie in alle soorten voertuigen mogelijk te maken om de impact van CO2-emissies te verminderen en de weg vrij te maken voor klimaatvriendelijke mobiliteit. Sono Motors ontwikkelt ’s werelds eerste zonne-elektrische voertuig (SEV) voor de massa, de Sion. Dankzij een sterke gemeenschap heeft Sono Motors meer dan 16.800 reserveringen met vooruitbetalingen voor de Sion verzameld. Deze voertuigen zullen worden geproduceerd door middel van contractproductie.

Lees ook: Elektrisch rijden is wel eens balen als een stekker

Print Friendly, PDF & Email