Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Veel ouderen onder ons hebben het financieel niet makkelijk, velen van hen krijgen alleen een AOW-uitkering zonder pensioen en dat is echt geen vetpot. Zeker nu bijvoorbeeld de benzineprijzen, energiekosten en boodschappenkosten flink omhoog zijn gegaan is het moeilijk rondkomen. Veel ouderen kunnen geen gebruik maken van het openbaar vervoer omdat ze dit gewoonweg niet kunnen betalen. Dit zorgt ervoor dat veel ouderen er niet meer op uit kunnen en hierdoor vaak in een sociaal isolement terecht komen.

De provincie Utrecht gaat als proef ouderen die voor honderd procent aangewezen zijn op een AOW-uitkering zonder pensioen een jaar lang gratis vervoer aanbieden met de bus en met de tram. Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd.

Deze gratis proef in samenwerking met Syntus Utrecht en U-OV zal in september 2022 ingaan en loopt tot december 2023. Ouderen die voldoen aan de voorwaarden en zich hebben aangemeld voor deze proef ontvangen een gratis ov-abonnement op hun persoonlijke chipkaart. Ze kunnen op doordeweekse dagen na 9:00 uur gratis reizen in de provincie Utrecht met de buurtbus, tram en bus. In het weekend en op officiële feestdagen mogen ze de hele dag gratis gebruik maken van deze dienst.

Steeds meer gemeentes komen met soortgelijke acties. AOW-gerechtigden die in Ridderkerk wonen kunnen gratis gebruik maken de bus, tram en metro van RET in de regio Rotterdam. Ook zij moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden en zich hiervoor aanmelden. AOW-ers die in Amsterdam of Weesp wonen komen in aanmerking voor gratis reizen in Amsterdam met het openbaar vervoer van het GVB, Connexxion en EBS. Inwoners moeten zich hiervoor aanmelden en aan de voorwaarden voldoen. Hopelijk hebben alle gemeentes in Nederland in de toekomst een soortgelijke regeling, hierdoor zal het leven van veel ouderen een stuk aangenamer worden. 

Gerelateerde artikelen: