Je huurt een Mercedes Vito en je krijgt een Opel Vivaro bij de aflevering

Wie nu en dan eens een auto of bestelwagen huurt kent ondertussen de slimme kneepjes van het vak die verhuurbedrijven toepassen. Wanneer je niet uitkijkt tijdens het online reserveren, kan het zo maar zijn dat bijkomende verzekeringen duurder zijn dan de huurprijs van de wagen zelf. Bedrijven als Sixt spannen de kroon met bijkomende opties die ze aanbieden waarvan je als bestuurder denkt dat je er bijna niet onderuit kunt.

gelijkwaardige wagen

Je kent het wel, je reserveert en betaald online voor de huur van een Mercedes-Benz Vito en je krijgt een Opel Vivaro. In de contractvoorwaarden staat dat beschreven als ‘gelijkwaardige wagen’. Tijdens het reserveren staat op het formulier de term  voorbeeldvoertuig, dus eigenlijk huur je niet met zekerheid wat je vraagt. Zoiets noemt men een voertuiggroep. Je huurt dus eigenlijk een wagen uit deze categorie, zonder verder aanspraak te kunnen maken op datgene wat je online hebt bestelt.

verzekeringen

Hoewel alle huurauto’s standaard zijn voorzien van een autoverzekering, is er in het geval van schade vaak een eigen risico van toepassing voor de gebruiker. Het eigen risico dat de verhuurbedrijven berekenen bij schade, rijst echter vaak de pan uit. Met een de standaard aansprakelijkheidsverzekering bent u niet verzekerd voor schade die u met een gehuurde motorvoertuig heeft veroorzaakt. Het eigen risico bij zo’n huurovereenkomst kunt u dus ook niet op de aansprakelijkheidsverzekering verzekeren.

Huurauto’s zijn vaak nieuw en de meeste mensen zullen niet het risico willen nemen dat ze een fors deel, of zelfs de gehele auto moeten vergoeden na een ongeluk. Daarom nemen ze extra verzekeringen af zodat de mooie wagen zonder financiële schade kan ingeleverd worden. Autoverhuurbedrijven jagen consumenten steeds vaker op kosten. En zo wordt een auto huren uiteindelijk toch een hele dure grap. De kwestie is zeker niet onbekend. De Consumentenbond waarschuwt al langer voor louche praktijken in de autoverhuursector, vooral in het buitenland  waar een huurauto op vakantie je naast vrijheid vaak ook kopzorgen bezorgt.

Loop voor vertrek eerst een rondje om de huurauto om deze goed te controleren op schade, en maak van elk deukje, krasje of sterretje in de voorruit een foto. Als de huurauto niet is gewassen, wees dan extra alert op verborgen deuken. Let ook op banden en sterretjes in de ruiten. Niet akkoord gaan met ’t is wel goed zo’ als de medewerker de autosleutel overhandigd.

(Tekst loopt door onder de foto)

"Toen ik de wagen ging ophalen op het afleverpunt deden we een rondje schade. De wagen was bij aflevering al op twaalf plaatsen beschadigd."

Bedrijven als Sixt weten wel om te gaan met verzekeringen. Elke dag opnieuw brengt dezelfde beschadigde wagen geld op zonder de schade vooraf te herstellen. Consumenten betalen elke dag opnieuw de duurste verzekeringen om met een beschadigde wagen rond te rijden.

"Inleveren van de huurwagen bij Sixt Eindhoven was een verhaal op zich. De wagen moesten we achterlaten op een onverhard terrein in de binnenstad en de sleutel in een brievenbus gooien. Niet eens controle bij terug innemen van de wagen op schade."

Zogenaamde krassen zijn dan lastig te controleren en een torenhoge rekening bij thuiskomst kan je dan alsnog overkomen. Je weet immers niet wat er met die wagen daarna nog gebeurt. Je hoort het steeds vaker. Wellicht door gebrek aan personeel is de bezetting minimaal en gaat dit ten koste van het controleren van de wagen bij het terug innemen.

afkopen

Om deze risico’s uit te sluiten, kun je van tevoren zelf een aanvullende verzekering afsluiten die het eigen risico op de huurauto dekt. Een dergelijke verzekering hoeft niet duur te zijn: grote maatschappijen als Allianz of Europeesche Verzekeringen, brengen slechts enkele euro’s premie per dag in rekening.  Daarnaast zijn er meer extra’s waar sommige autoverhuurbedrijven een slaatje uit willen slaan. Zo is vaak in het huurcontract vastgelegd dat de auto maar door één persoon bestuurd mag worden. Zou iemand anders in jouw reisgezelschap de huurauto besturen en vervolgens betrokken raken bij een aanrijding, dan komen alle bepalingen van de verhuurder te vervallen. 

Tot slot: bewaar goed je bonnetje van het aftanken van de huurauto. Daarop staat de locatie en het tijdstip. Let goed op wat het verhuurbedrijf doet met de gegevens van je creditcard. Meestal wordt op je creditcard een borg ‘gereserveerd’, maar ook kunnen aanvullende brandstofkosten en het eigen risico worden verrekend. 

Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email