Amsterdam op weg naar een uitstootvrije taxistad in 2025!

In 2025 rijden alle taxi’s binnen de Amsterdamse ring op elektriciteit, waterstof of zonne-energie. Die ambitie is vastgelegd in nieuwe afspraken tussen de gemeente en de taxibranche. De maatregel draagt bij aan betere luchtkwaliteit en minder verkeerslawaai in Amsterdam. Bijna de hele taxibranche sluit zich hierbij aan. 

Afgelopen week ondertekende de Gemeente Amsterdam en de vertegenwoordigers van de taxibranche een nieuw convenant voor uitstootvrij taxivervoer in 2025 binnen de ring A10. Deze verduurzaming van het taxitransport draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in Amsterdam, verlaging van CO2-uitstoot en vermindering van verkeerslawaai. 

“Schone lucht is van groot belang voor de gezondheid van alle Amsterdammers en onze bezoekers. Wij zijn ons ervan bewust dat deze verandering veel vraagt van de taxichauffeurs, brancheorganisaties, taxibedrijven en platformen. Dus ik ben blij dat de taxibranche heeft aangegeven te willen bijdragen aan onze ambities.”

Wethouder Van der Horst van Verkeer, Vervoer en Luchtkwaliteit

Een schone taxi is een taxi die 100 procent emissievrij rijdt, en dus geen uitstoot heeft aan de uitlaat. Dit zijn taxi’s op waterstof of elektrische taxi’s. De afgelopen jaren is een groot deel van de taxi’s al op elektrisch rijden overgestapt. In 2016 kondigde Amsterdam als eerste gemeente in Nederland aan dat ze samen met de lokale taxibranche streeft naar een uitstootvrije zone voor taxi’s in 2025. Met het nieuwe Amsterdamse convenant sluiten nog meer partijen zich hierbij aan, zoals Uber en brancheorganisatie KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer), die de zelfstandige taxichauffeurs vertegenwoordigt.

Lees ook  Deze winter met Transavia naar Sharm el Sheikh

kritiek

Vanuit de sector is er ook kritiek op de afspraken die zijn gemaakt met taxiorganisaties en platformen. “Deze bezitten geen auto’s en hoeven dit soort grote investeringen niet te doen. Er wordt geen gehoor gegeven aan chauffeurs die aangeven na 2 jaar lockdowns en inflatie dit idee niet haalbaar is.” De meest opvallende kritiek op sociale media is gericht aan het adres van de brancheorganisatie KNV. “Nooit geweten ook dat KNV de belangen van zelfstandige taxichauffeurs behartigt, als dat zo is dan hebben ze ze afgelopen jaren een enorm beroerde prestatie geleverd.” 

subsidie

Als ondernemer kunt u subsidie aanvragen voor de aanschaf van een nieuwe of een gebruikte uitstootvrije taxi. De voor andere bedrijfsvoertuigen beschikbare subsidie is helemaal verleend en daarom kunt u daarvoor momenteel geen subsidie aanvragen. U kunt alleen subsidie krijgen als u de taxi nog niet hebt gekocht. De gemeente geeft een subsidie voor de aanschaf van uitstootvrije taxivoertuigen om die overstap makkelijker te maken.

Gerelateerde artikelen:
Taxi in Amsterdam
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email