BLUE

Als reden geeft de vervoerder het wegens persoonlijke omstandigheden terugtrekken van een van de aandeelhouders en slechte bedrijfseconomische omstandigheden.

Vervoerder MRC Nederland heeft 10 maanden na de start het gemeentebestuur van Amstelveen en wethouder Zorg en WMO Marijn van Ballegooijen (PvdA) laten weten per 1 november 2022 te stoppen met het WMO-vervoer. De gemeente Amstelveen was hierdoor onaangenaam verrast, zeker gezien de korte termijn, waarop zij stoppen met het vervoer. De gemeente is meteen op onderzoek gegaan naar de mogelijkheden om het vervoer te continueren en is daartoe in gesprek gegaan met de tweede partij uit de eerdere openbare aanbesteding. 

Ondertussen heeft overleg plaats gevonden met deze partij en het ziet er naar uit dat we op basis van de eerdere aanbesteding het WMO-vervoer bij dit bedrijf kunnen neerleggen. Tevens heeft deze vervoerder de intentie om het huidige personeel over te ne­men wat noodzakelijk is om het vervoer direct te kunnen voortzetten. In in de wandelgangen gaat de naam al rond van de vervoerder die het vervoer gaat overnemen waardoor het waarschijnlijk geruisloos kan overgaan, maar daarvoor moet nog wel het contract worden getekend. 

(Tekst loopt door onder de foto)
Wethouder van Ballegooijen - Amstelveen

Ook werden ondertussen chauffeurs en vaste medewerkers van MRC op de hoogte gesteld van dit voorgenomen besluit. Volgens wethouder van Ballegooijen is de verwachting dat het nieuwe contract meer gaat kosten dan het oude. Deze prijsstijging is het gevolg van de inflatie, de NEA-index, hogere kosten voor brandstof en personeel en extra investeringen in duurzaam vervoer. De gemeente kan deze extra kosten dit jaar nog dekken uit het budget voor het WMO-vervoer. Het college gaat ook onderzoeken of de huidige vervoerder aansprakelijk gesteld kan worden voor de extra kosten.

Lees ook  Toekomst Valleihopper Ede onzeker door contractperikelen

onzekerheid

Dat de aandeelhouders het besluit hebben genomen om de stekker eruit te trekken en alles netjes verder af te wikkelen is voor onze redactie niet echt verrassend. Er zijn persoonlijke omstandigheden ontstaan bij aandeelhouders die het niet langer mogelijk maken om met dezelfde passie door te gaan met hun bedrijfsvoering. De huidige omstandigheden, zoals het personeelstekort in de markt, hebben wellicht ook bijgedragen tot stoppen. De aandeelhouders willen met het besluit, de vervoersactiviteiten stil te leggen, voorkomen dat verder doorgaan zou kunnen leiden tot een faillissement. 

Ook voor honderden kinderen uit de regio Dordrecht die dagelijks gebruik maken van het leerlingenvervoer is het onzeker of ze na de herfstvakantie nog op school kunnen komen, nu vervoerder Maasstad heeft aangekondigd alle werkzaamheden te staken per 1 november. Het gaat om kinderen waarvoor regelmaat, structuur en naar school gaan belangrijk is. Inmiddels wordt gesproken met een andere vervoerder die het werk wellicht kan overnemen, maar zeker is nog niets.

Maasstad Regie Centrale (MRC) vroeg eerder dit jaar aan Sjaak de Winter om per 1 april 2022 hun organisatie te willen leiden. Sjaak de Winter (1959) was eerder directeur van de Rotterdamse Taxi Centrale. De Winter werd verantwoordelijk voor directievoering bij Maasstad Regie Centrale. Het Rotterdamse vervoersbedrijf sleepte tevens een perceel leerlingenvervoer Drechtsteden in de wacht voor de gemeenten Barendrecht, Hoeksche Waard, Capelle aan den IJssel, Nissewaard, Ridderkerk en Rotterdam. 

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Zes miljoen euro voor innovatief vervoerssysteem in Zeeland
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email