Er zijn geen plannen voor de Koning of de premier om naar Qatar af te reizen voor de groepswedstrijden van het Nederlands elftal.

Minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, zal zoals gebruikelijk bij dit soort grote sportevenementen aanwezig zijn bij een groepswedstrijd van het Nederlands elftal. Nederland heeft voor de wedstrijd Nederland-Qatar een officiële uitnodiging ontvangen van Qatar. Bij de andere groepswedstrijden zal geen regeringsafvaardiging aanwezig zijn.

Door een regeringsdelegatie naar het WK voetbal in Qatar te sturen, kiest het kabinet voor samenwerking en het voortzetten van een dialoog met Qatar, met het oog op duurzame verbetering van de situatie van arbeidsmigranten in het land. Dit besluit is genomen op basis van een gedegen afweging, en na overleg met internationale partners, waaronder andere landen, internationale organisaties en mensenrechtenorganisaties.

Het kabinet is van mening dat de constructieve en kritische dialoog en samenwerking met Qatar een zichtbaar positief effect hebben gehad op hervormingen en betere arbeidsomstandigheden in Qatar. Goede relaties met Qatar zijn belangrijk voor Nederland. We hebben Qatar nodig als partner bij belangrijke onderwerpen zoals de evacuatie uit Afghanistan en energieleveranties aan Europa.

Ondanks de doorgevoerde arbeidshervormingen blijven er zorgen. Onder meer over de implementatie en handhaving van deze hervormingen. Daarom zal de minister voor Langdurige Zorg en Sport namens de regering ook tijdens het WK aandacht besteden aan mensenrechten en de situatie van arbeidsmigranten. Juist door in Qatar bij het WK aanwezig te zijn kan de dialoog met Qatar worden voortgezet.

Het kabinet heeft besloten dat de minister voor Sport, minister Conny Helder, aanwezig zal zijn bij de groepswedstrijd van het Nederlands elftal tegen gastland Qatar. Er zijn geen plannen voor de Koning of de premier om naar Qatar af te reizen voor de groepswedstrijden van het Nederlands elftal. Als het Nederlands elftal zich kwalificeert voor de knock-outfase, zal het kabinet opnieuw beoordelen.

Lees ook  Reisadvies Verenigde Arabische Emiraten aangepast
Gerelateerde artikelen:
Er zijn geen plannen voor de Koning of de premier om naar Qatar af te reizen voor de groepswedstrijden van het Nederlands elftal.
Bliepen
Print Friendly, PDF & Email