DVDP width=

Een betrouwbare overheid vervult zijn zorgplicht voor zijn belasting betalende burgers. Goed Openbaar Vervoer, hoort daar gewoon bij.

Een aantal buurtbusverenigingen heeft een groot tekort aan vrijwilligers. Het roept de vraag op hoe het kan dat maatschappelijk belangrijk werk als een goed lokaal vervoersnetwerk van buurtbussen moet drijven op vrijwilligers. Belangrijk werk doen en daar niets voor krijgen om uiteindelijk geld uit te sparen op de provinciale begroting is geen drijfveer voor vrijwilligers.

Als gevolg van provinciale bezuinigingen kozen busbedrijven er massaal voor bestaande onrendabele lijndiensten te schrappen. Vooral in kleine kernen en buitengebieden. Veel buurtbusverenigingen hebben nu een groot gebrek aan vrijwilligers waardoor vervoersarmoede op de loer ligt. Het is raar dat de overheid van haar inwoners eist zo snel mogelijk een baan te vinden, terwijl diezelfde overheid stimuleert dat betaalde banen worden omgezet in vrijwilligerswerk, met alle gevolgen van dien.

buurtbussen

De buurtbus, ook wel wijkbus genoemd, is een in 1977 in Nederland ingevoerde vorm van openbaar vervoer, waarmee dunbevolkte gebieden of wijken volgens een vaste route en dienstregeling verbonden worden. Het zijn kleine busjes (8 personen) die gereden worden door vrijwilligers. Doordat dit kleine busjes zijn, kunnen ook mensen met een normaal rijbewijs in deze bussen rijden en heb je geen een groot rijbewijs nodig. Deze busjes rijden een vaste route volgens een vaste dienstregeling. In de bebouwde kom heeft de buurtbus haltes, buiten de bebouwde kom kan de buurtbus overal langs de route stoppen. Sommige buurtbuslijnen hebben ook nog haltes die alleen worden aangedaan als er van te voren is gebeld. De buurtbus rijdt op de rustigere routes, waar het niet rendabel is om een grote bus te laten rijden. De meeste buurtbussen rijden alleen maandag tot en met vrijdag overdag.


actuele problemen

De buurtbusvereniging Babyloniënbroek noodgedwongen gestopt en Arriva heeft aanpassingen moeten doen in de regio Altena. De aanpassingen zijn gedaan op trajecten waar zo min mogelijk reizigers er last van hebben. Vanaf maandag 9 januari 2023 zijn er noodgedwongen aanpassingen in de dienstregeling. Lijn 221 rijdt niet meer via Andel. De route gaat van Almkerk direct naar Giessen.

Reizigers van en naar Andel kunnen gebruik maken van lijn 121. Ook rijdt lijn 229 rijdt niet meer tussen Raamsdonksveer en ’s-Gravenmoer. Hier werd weinig gebruik gemaakt van de buurtbus. Reizigers tussen Raamsdonksveer en Waspik kunnen gebruik maken van lijn 134. Reizigers van en naar ’s-Gravenmoer kunnen reizen met lijn 230 via Oosterhout of met lijn 231 via station Gilze-Rijen of Waalwijk. De lijn 229 rijdt in Raamsdonksveer een andere route en krijgt een uitbreiding naar het verzorgingstehuis Hoge Veer in Geertruidenberg.
Gerelateerde artikelen:
Een betrouwbare overheid vervult zijn zorgplicht voor zijn belasting betalende burgers. Goed Openbaar Vervoer, hoort daar gewoon bij.
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email