Print Friendly, PDF & Email
NS

De voorgestelde ingrijpende wijzigingen passen niet goed in de ambities van de stad.

Het Amsterdamse openbaar vervoer verkeert in zwaar weer. Tijdens de coronaperiode liepen de inkomsten van het GVB flink terug. Amsterdammers en forensen werkten thuis en toeristen bleven weg. Opgeteld bij de gestegen energieprijzen, moet het GVB fors bezuinigingen. Er ligt nu een plan voor het ov dat in 2024 zou moeten ingaan.

Het GVB wil vooral snijden in minder drukke bus- of tramlijnen die stoppen bij dezelfde haltes. In de hele stad zouden er 2 keer 9 haltes (heen en terug) uit moeten. Reizigers moeten daardoor vaker overstappen, soms op een andere halte en zijn dus meer tijd kwijt. De bezuinigingen treffen vooral het gebied binnen de ring, omdat veel trams en bussen daar dezelfde stukken van een route rijden. Het GVB ontziet gebieden buiten de ring en boven het IJ zoveel mogelijk.

(Tekst loopt door onder de foto)
Het Amsterdamse openbaar vervoer verkeert in zwaar weer.

Amsterdam wil graag een goed openbaar vervoer voor inwoners en bezoekers. Daarom wil de gemeente garant staan voor het GVB voor een bedrag van maximaal 10 miljoen euro. De plannen van het vervoersbedrijf voor 2024 zijn nog niet definitief, het stadsbestuur en de gemeenteraad kunnen nog reageren. Hieronder 3 punten uit de reactie van het stadsbestuur op de bezuinigingsplannen.

minder vaak

Schaal het openbaar vervoer niet verder af dan nodig is. Houd daarbij het aantal ritten en haltes zoveel mogelijk op peil. Het college ziet liever dat bussen en trams minder vaak gaan rijden dan dat er hele lijnen uitgaan. Dat laatste is lastiger terug te draaien.

Lees ook  Drama: bus met scholieren kantelt op de A44 nabij Werl

financieel wendbaar

Benut elke financiële meevaller om de kwaliteit van ons openbaar vervoer te behouden en daar waar mogelijk beter te maken. Wees wendbaar als het financieel meevalt. Maak een plan over welke bezuinigingen als eerste kunnen worden teruggedraaid en hoe dat zo snel mogelijk kan, als de inkomsten hoger zijn dan verwacht. Het college vraagt de Vervoerregio (waarin 14 gemeenten samenwerken op het gebied van verkeer en ov, red.) en het GVB op een aantal vaste momenten de balans van uitgaven en inkomsten op te maken.

aanpassingen uitstellen

Voer ingrijpende aanpassingen in het ov pas door wanneer de nieuwe vergunning aan het GVB eind 2024 ingaat, en alleen als ze op dat moment nog nodig blijken te zijn. De voorgestelde ingrijpende wijzigingen passen niet goed in de ambities van de stad. Als de nieuwe ov-vergunning verleend wordt, is er tijd om na te denken over een evenwichtig ov-aanbod voor de komende jaren.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket