Print Friendly, PDF & Email
trein

Rover vindt het zorgelijk dat de treinreiziger dreigt op te draaien voor de financiële problemen die door corona zijn ontstaan.

Uber hanteert variabele tarieven die afhankelijk zijn van de vraag en het aanbod op een bepaald moment. Dit betekent dat de tarieven hoger kunnen zijn tijdens drukke periodes, wanneer er veel vraag is naar ritten. Dat NS ook dergelijk systeem wil hanteren is wel heel opvallend en draagt niet bij aan reizigers naar de trein lokken. De vervoerder kreeg toestemming van de overheid om tijdens drukke periodes en spitsuren, de tarieven te verhogen.

Wat zijn de volgende stappen? Bij slecht weer kan de vraag naar ritten toenemen en kunnen de tarieven hoger zijn of worden tijdens grote evenementen, zoals concerten of festivals, de tarieven hoger?

Rover vindt het zorgelijk dat de treinreiziger dreigt op te draaien voor de financiële problemen die door corona zijn ontstaan. Uit een Kamerbrief van staatssecretaris Heijnen blijkt dat NS mogelijk per 2025 een spitstoeslag mag heffen en met minder treinen mag gaan rijden.

nieuw contract

Per 2025 gaat het nieuwe contract met NS in. Op dit moment wordt daarom nagedacht over nieuwe eisen en afspraken. Ook overweegt het ministerie om NS subsidie te geven. Rover heeft vandaag een voorstel voor de nieuwe afspraken ontvangen en gaat zich hier de komende tijd over buigen.

Voor Rover is het belangrijk dat de trein voor iedereen betaalbaar blijft. Om te zorgen dat NS uit de rode cijfers raakt, ligt op dit moment juist een mogelijkheid op tafel dat NS extra toeslagen mag heffen op drukke trajecten en tijdstippen zoals de spits. Een verkeerde keuze, vindt Rover. 

Lees ook  Olympische spelen: finaleweek zorgt voor stormloop op treintickets naar Parijs

"Een leerkracht kan niet later voor de klas gaan staan omdat de trein onbetaalbaar is geworden, Dee klimaat- en woningbouwopgave vraagt dat het gebruik van trein en bus juist moet groeien. Reizigers uit de spits jagen zorgt eerder voor het tegenovergestelde”.

Extra pijnlijk is dat er ook wordt gesproken over een kans dat de dienstregeling uitgekleed wordt. “Meer voor minder betalen, dat is het begin van een neerwaartse spiraal voor de trein:, vreest Freek Bos. Rover roept het kabinet op om te stoppen met de afbraak het openbaar vervoer en in te zetten op groei van treingebruik.

Gerelateerde artikelen:
EVI.