Print Friendly, PDF & Email
Chiron

Van het noordelijke Knokke tot het zuidelijke De Panne, de schoonheid en diversiteit van de Vlaamse kust wachten op je.

Reizend langs de oogverblindende Belgische kustlijn, stelt de Vlaamse Kusttram van De Lijn zich op als een unieke manier om de diverse charmes van Vlaanderen te ontdekken. Het cultureel erfgoed biedt een onvergetelijke reiservaring, zowel voor fervente natuurliefhebbers als voor geschiedenisfanaten en fijnproevers.

Of je nu een inwoner bent die op zoek is naar een ontspannen dagje uit of een toerist die de unieke charmes van de Vlaamse kust wil ontdekken, de Kusttram biedt een avontuurlijke en authentieke ervaring die je niet snel zal vergeten.

De langste tramlijn ter wereld is de Belgische kusttram, ook bekend als de Kusttram, die langs de gehele Belgische kust loopt van De Panne dichtbij de Franse grens tot Knokke-Heist dichtbij de Nederlandse grens. De tramlijn, die in 1885 werd geopend, heeft een totale lengte van ongeveer 68 kilometer en bedient 68 stations. Het is een populaire toeristische attractie en biedt een prachtig uitzicht op de Noordzee en de verschillende steden en dorpen langs de Belgische kust.

Hoewel de kuststeden zeker een bezoek waard zijn, is het de reis zelf die de Kusttram tot een unieke ervaring maakt. De tram biedt je een ononderbroken uitzicht op de Vlaamse kust, waardoor je de veranderende landschappen en seizoenen in al hun glorie kunt ervaren.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Vlaamse kusttram De Lijn

Begin je tocht in Knokke, het meest noordoostelijke punt van de route. Knokke, een luxueuze badplaats, biedt tal van verfijnde eetgelegenheden, trendy boetieks en kunstgalerijen. Neem ook de tijd om de prachtige natuurreservaten Zwin en Het Zoute te bezoeken.

Lees ook  Gratis rit: op de eerste rij bij de Ronde van Vlaanderen met De Lijn

Als de tram langs de kustlijn slingert, ervaar je de rustige schoonheid van het landschap. Geniet van de uitgestrekte zandstranden, de meeuwen die boven de golven scheren, en het kalmerende ritme van de rollende golven. Stop bij De Haan, een pittoreske badplaats die bekend staat om zijn Belle Epoque-architectuur. Wandel door de charmante straten en proef de lokale Belgische keuken in een van de gezellige restaurants.

De Belgische kust is beroemd om zijn zeevruchten, en een reis is niet compleet zonder te proeven van de verse garnalen, mosselen en oesters, vaak geserveerd met een glas Belgisch bier of een traditionele jenever.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue -Vlaamse kusttram De Lijn in Oostende

De volgende stop is Oostende, vaak de ‘Koningin der Badsteden’ genoemd. Hier kan je de Koninklijke Gaanderijen en het Fort Napoleon bezoeken, een reis naar het verleden die de rijke geschiedenis van de stad onderstreept. Vergeet ook niet de bruisende Visserskaai te bezoeken, waar je kunt genieten van verse zeevruchten.

Het culturele aanbod gaat verder in Oostende, waar je het Museum voor Schone Kunsten kunt bezoeken, dat een indrukwekkende collectie werken van Vlaamse en Belgische kunstenaars herbergt. Of duik in het maritieme verleden van de stad met een bezoek aan de Amandine, het laatste IJslandvaarder schip van Oostende, dat nu een museum is.

Voor de muziekliefhebbers is er het Kursaal Oostende, een concertzaal en evenementencentrum dat talrijke concerten, musicals en theaterstukken herbergt. En voor filmfanaten biedt het jaarlijkse Filmfestival van Oostende een selectie van films uit de hele wereld, waaronder vele Belgische premières.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Vlaamse kusttram De Lijn in De Panne

In Nieuwpoort, bijvoorbeeld, kun je stoppen om het indrukwekkende Koning Albert I-monument te bezoeken, een eerbetoon aan de Belgische koning die het land door de Eerste Wereldoorlog leidde. Het nabijgelegen bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort geeft een fascinerend inzicht in de geschiedenis van de ‘Slag om de IJzer’ en de vernietiging en latere wederopbouw van de stad.

Lees ook  OV: Agressie tegen conducteurs leidt tot landelijke stilstand

De tramlijn eindigt in De Panne, waar je kan genieten van het natuurschoon van het Duinpark Hoge Blekker en het natuurreservaat Westhoek. Het eindpunt van de Kusttram is ook het startpunt van een andere ontdekkingstocht te Adinkerke, namelijk Plopsaland. Een populair themapark dat zowel kinderen als volwassenen zal vermaken met zijn scala aan attracties, van spannende achtbanen tot live shows met enkele van de populairste personages van Studio 100.

Dus pak je kaartje, stap aan boord en laat de Vlaamse Kusttram je meenemen op een reis vol wonderen. Van het noordelijke Knokke tot het zuidelijke De Panne, de schoonheid en diversiteit van de Vlaamse kust wachten op je.

Tickets zijn verkrijgbaar bij diverse verkooppunten en automaten langs de kust. Je kunt ook een dag- of meerdagenpas kopen als je van plan bent om meerdere dagen te reizen. Ga voor meer informatie naar de officiële website van De Lijn.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket