BLUE

Woensdagochtend vroeg 5 juli raasde storm Poly over Nederland en ontregelde het treinverkeer.

Een storm met een historische wending van het Nederlandse weer want de zomerstorm heeft ongekende windstoten tot 146 km/u teweeggebracht. Deze uitzonderlijk hoge snelheid, gemeten in IJmuiden met een uur gemiddelde van meer dan 11 Beaufort, luidt een nieuwe benchmark in voor zomerstormen.

Noodweermaatregelen zijn in werking getreden in grote delen van Noord-Nederland, waaronder Noord-Holland en Flevoland, met het treinverkeer dat voor onbepaalde tijd is gestaakt. De Nationale Spoorwegen (NS) verklaarde dat deze actie uit voorzorg is ondernomen.

Amsterdam

De overheid heeft code rood uitgevaardigd voor Noord-Holland, Friesland, Flevoland en het IJsselmeergebied, en het openbaar vervoer in Amsterdam is sterk beperkt. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) van Amsterdam heeft ervoor gekozen om de dienstregeling van trams en bussen tijdelijk op te schorten vanwege de gevaarlijke weersomstandigheden. Eerder werden enkele trams al stilgezet vanwege boomtakken die op de bovenleidingen waren gevallen, waardoor de stroomvoorziening werd onderbroken.

Automobilisten ondervinden ook ernstige gevolgen, met omgevallen bomen op wegen en parkeerterreinen. Een NL Alert is uitgegeven voor de provincie Noord-Holland, waarbij inwoners worden opgeroepen om binnen te blijven en enkel 112 te bellen in levensbedreigende situaties.

Weesperstraat

Van een knip Weesperstraat was tijdens de storm geen sprake. Om de efficiëntie van nood- en hulpdiensten te maximaliseren te midden van de uitzonderlijke weersomstandigheden, heeft de stad Amsterdam de slagbomen op de Weesperstraat en omliggende straten preventief opengezet. Dit beleid is bedoeld om het snellere en soepelere verkeer van hulpdiensten mogelijk te maken, indien nodig. Dit is een tijdelijke maatregel die effectief blijft gedurende de duur van de storm. Zodra de weersomstandigheden verbeteren, worden de slagbomen weer gesloten. 

Lees ook  Harbers stelt beperking vliegbewegingen Schiphol uit te midden van bezwaren

Voertuigen met (lege) aanhanger, vrachtwagens zonder lading, caravans en motorrijders zijn extra kwetsbaar bij wind. Zeker op open vlaktes, dijken en bruggen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft ook ingegrepen in het licht van de extreme weersomstandigheden. Alle rijexamens in gebieden met code rood zijn tot ten minste 11:00 uur op woensdag uitgesteld, volgens een woordvoerder van het CBR. De kandidaten worden verzocht om hun afspraken te verzetten.

Schiphol

De extreme weersomstandigheden veroorzaakt door de zomerstorm ‘Poly’, heeft Schiphol doen besluiten meer dan 300 vluchten te moeten schrappen. De storm heeft het treinverkeer naar de luchthaven volledig lamgelegd, terwijl Rijkswaterstaat heeft geadviseerd om niet de weg op te gaan.

Deze verkeersbeperkingen hebben een aanzienlijke impact op reizigers. Sommigen dreigen hun vlucht te missen omdat ze simpelweg niet in staat zijn om de luchthaven op tijd te bereiken. Terwijl autoriteiten proberen om de situatie het hoofd te bieden, staan reizigers voor een uitdaging om alternatieve vervoersopties te vinden in deze uitzonderlijk turbulente tijd.

landing WizzAir toestel op luchthaven Eindhoven Airport

Ondanks de onrust veroorzaakt door de storm in grote delen van Nederland, bleef het vliegverkeer op de luchthaven van Eindhoven doorgaan. Het zuiden van het land leek in de ochtenduren weinig tot geen hinder te ondervinden van de storm, waardoor de luchthavendiensten daar volgens schema verliepen. Terwijl veel reizigers in het noorden worstelden met geannuleerde vluchten en reisbeperkingen, kon Eindhoven ongehinderd zijn vliegdiensten voortzetten.

Haarlem

De zomerstorm heeft ook in Haarlem ander leed veroorzaakt tijdens een tragisch ongeval waarbij een boom op een auto is gevallen. Een lokale fotograaf meldde dat omstanders een 51 jarige vrouw uit het voertuig hebben bevrijd en onmiddellijk werd begonnen met reanimatie, maar dat mocht helaas niet meer niet baten.

Lees ook  Impasse in de lucht: DOT zet KLM onder druk over Schiphol slots

ProRail en NS verwachten vanavond een deel van het treinverkeer weer op te kunnen starten. Het gaat met name om delen van de provincies Noord-Holland en Utrecht. Deze spoorlijnen zijn na afloop van de storm weer schadevrij en veilig verklaard. Op een aantal trajecten – vooral van en naar Noord-Nederland - is de schade van storm Poly fors en moet deze hersteld worden. Hier kan voorlopig nog geen treinverkeer plaatsvinden. NS gaat de dienstregeling de komende uren stapsgewijs opstarten op onder meer de trajecten, Amsterdam – Schiphol, Amsterdam – Rotterdam via HSL, Amsterdam – Utrecht, Amsterdam – Hilversum en Utrecht – Amersfoort en Den Helder - Alkmaar. Hier gaan mondjesmaat weer treinen rijden. Dit zijn zogenaamde “thuisbreng-treinen”; vooral bedoeld om reizigers die gestrand waren weer op bestemming te krijgen. Reizigers wordt geadviseerd de reisplanner te raadplegen.

Gerelateerde artikelen:
Zorg
Gerelateerde artikelen:
Print Friendly, PDF & Email