DVDP bredd=

Att hålla reda på ditt CO2-avtryck och registrera kilometer som företag låter som en annan skyldighet.

Från och med nästa år måste organisationer med fler än 100 anställda i Nederländerna rapportera all arbetsrelaterad rörlighet för anställda. Varje företag måste registrera denna rapport via en plattform byggd av den nederländska företagsmyndigheten (RVO). Beräkningen av CO2 fotavtryck görs sedan genom plattformen. Som företagare får du av mobilitet huvudvärk och tjat säger de ibland, men det är inte nödvändigt.

Ditt CO2-fotavtryck, även kallat CO2-fotavtryck, är den påverkan du har på jorden som individ eller som företag genom de utsläpp du genererar, både direkt och indirekt. Ett CO2-fotavtryck ger insikt i vilken effekt du har på miljön.

Leverantörer kavlar upp ärmarna för att sätta upp ytterligare ett IT-system för att hålla reda på det CO2-fotavtrycket. Planen är avsedd att spara en megaton CO2, vilket motsvarar den totala förbrukningen av 120 tusen hushåll. Även om det ännu inte är helt klart hur registreringsskyldigheten kommer att gå till så jobbar många företag redan med smartare mobilitet. För förutom att det är hållbart är det också ofta billigare och det gör dig som företag mer attraktiv för personalen.

(Texten fortsätter under bilden)
Nina Driel - COO & Produktägare Fyncho

Oavsett om du jobbar hemifrån eller reser i jobbet finns det flera appar på marknaden som kan känna igen exakt vad du gör. Till exempel visar ett effektdrivet techföretag från Breukelen i appen av fynch företags anställda ser också sitt personliga koldioxidavtryck. Och jämför detta med ett visst snitt och till exempel med dina tjugo mest hållbara kollegor. Ingen vill hålla koll på affärsresornas rörelser, men med Fynch är det så enkelt. Enligt utvecklarna är det som gör Fynch-appen speciell mobilitetskonfiguratorn.

Läs också  Taxi Bakker på Terschelling försattes i konkurs på egen begäran

”Om vi ​​väljer att komma till jobbet på ett hållbart sätt skulle det vara ett stort steg för klimatet. Syftet med detta system är att uppmuntra detta. Att jobba hemifrån, åka kollektivt eller cykla till jobbet eller med elbil eller elskoter är alternativ som anställda och arbetsgivare förhoppningsvis kommer att tänka mer på.”

Kalenderpaket

Det går aldrig att få ut alla ur bilen. Många områden i Nederländerna är inte ens korrekt tillgängliga med kollektivtrafik. I Randstad och kring tätbebyggda områden kommer det förmodligen att fungera, men i Veeningen eller Haakswold kommer det troligen att bli mycket mindre framgångsrikt. Nederländerna vill släppa ut 2030 % mindre koldioxid till 55 jämfört med 2, och 1990 % mindre till 2050. 

pendling

Det finns cirka 8000 100 organisationer med 60 eller fler anställda i Nederländerna. Totalt arbetar över 1 procent av alla anställda där. Från 2023 januari XNUMX rapporterar de årligen om arbetsrelaterad personlig rörlighet. Det handlar om summan av anställdas tillryggalagda affärs- och pendelkilometer.

Både arbetsgivarföreningen VNO-NCW och Association of the Dutch Chemical Industry (VNCI) insisterade också på att mätskyldigheten inte skulle kränka de anställdas integritet.

(Texten fortsätter under bilden)

I Het klimatavtal de åtgärder som sektorer kommer att vidta under de kommande 10 åren för att uppnå målen för CO2-minskning. Den nationella regeringen har åtagit sig ett utmärkt företagsklimat. Ministerierna utarbetar policy för detta. Uppgiften att genomföra denna policy ligger hos den nederländska företagsmyndigheten (RVO). Om ditt företag har 100 anställda eller fler ska du varje år rapportera om din affärstrafik och dina anställdas pendling. Det handlar till exempel om antalet tillryggalagda bilkilometer, fördelat på bränsleslag.

Läs också  Blue Monday kan leda till ökad risk för trafikolyckor

Regeringen vill minska CO2-utsläppen. Det kan göras genom att köra färre kilometer eller mer använda cyklar, kollektivtrafik eller eltrafik. Du behöver inte rapportera om de verkliga avgasutsläppen. Ändringen av Boendemiljöns verksamhet (Bal) och miljöförordningen i samband med begränsning av utsläpp av koldioxid från trafiken beräknas träda i kraft den 1 juli 2023, men varför inte börja registrera sig från och med nyår?

Relaterade artiklar:
pip
Utskriftsvänlig, PDF och e-post