Problemen met vastgoed beheer, mislukte vervoersplannen en onkunde bij externe adviseurs hebben de afgelopen jaren van het Zeeuwse Arduin een puinhoop gemaakt. Gehandicaptenorganisatie Arduin, dat eind 2018 door het ministerie van VWS gered werd van faillissement en dit jaar door ’s Heeren Loo werd overgenomen, sluit het boekjaar 2018 af met een verlies van 6,1 miljoen euro.

In 2017 sloot Arduin het jaar af met 620.000 euro. In 2018 verliet een kwart van de medewerkers, 300 personen, het bedrijf waardoor er veel extra personeel moest worden ingehuurd. Het ziekteverzuim steeg tot 9 procent. Het grote verloop en ziekteverzuim zorgde vervolgens voor veel onrust en een slechte kwaliteit van de zorg, aldus Omroep Zeeland.

De wisselende gezichten en onderbezette teams leidden zelfs tot stress en agressie bij bewoners van Arduin. Behalve personeel, verlieten ook 53 cliënten de gehandicaptenorganisatie.  Een op de tien cliënten vond daarmee elders hulp.

FNV bood ooit van Wijk een zwartboek aan. Met daarin een verzameling van klachten van werknemers van Arduin. De medewerkers klaagden onder meer over een te hoge werkdruk, onrust onder het personeel en een hoog ziekteverzuim, waardoor er nog meer werk terecht kwam op de schouders van mensen die nog wel werken.

Externe adviseur veroorzaakt opeenstapeling van fouten.

Een elektrisch golfkarretje moest de vervoersproblemen bij Arduin oplossen en met het invoeren van een nieuw vervoersplan hoopt Arduin de onvrede die er was bij ouders van cliënten en cliënten zelf weg te nemen. Tenminste, dat was de stille hoop en de uitkomst van een derde vervoersplan binnen 8 maanden wat op tafel lag. 

Lees ook  Zes miljoen euro voor innovatief vervoerssysteem in Zeeland

Arduin nam eerder dat jaar een externe adviseur onder de arm om een vervoersplan te bedenken en in goede banen te leiden. Het ging vanaf de start al helemaal mis door ondermeer een foutieve inschatting van wat het vervoer daadwerkelijk voor aandacht nodig heeft, kennis die wel bij de vervoerder aanwezig was. Meteen na het vaststellen van de problemen tijdens de invoering van het nieuwe vervoersplan was het advieskantoor niet meer beschikbaar voor commentaar en vertrok met de noorderzon.

Vrijwilligersplan draait uit op een drama.​

Op de dag van de aanvang van het nieuwe vervoersplan waren slechts een paar van de ruim 35 aangemelde vrijwilligers beschikbaar en eigen medewerkers van woningen van Arduin moesten de bus op om cliënten te vervoeren naar de dagbesteding.

Arduin medewerkers moesten op de ‘planning’ de problemen oplossen, wat de inzet ook was van die mensen, het plan was onuitvoerbaar. Arduin was niet in staat in beeld te brengen welke clienten naar welke dagbestedingen moesten worden gebracht. Die parate kennis was enkel aanwezig bij de vervoerder die dit al jaren met succes deed. 

Veel extra personeel moest worden ingehuurd.

Het behandelcentrum van zorgaanbieder Arduin in Aagtekerke neemt vanwege een tekort aan personeel tijdelijk geen nieuwe cliënten op. In 2017 sloot Arduin het jaar af met 620.000 euro. In 2018 verliet een kwart van de medewerkers, 300 personen, het bedrijf waardoor er veel extra personeel moest worden ingehuurd.

Het ziekteverzuim steeg tot 9 procent. Het grote verloop en ziekteverzuim zorgde vervolgens voor veel onrust en een slechte kwaliteit van de zorg. De wisselende gezichten en onderbezette teams leidden zelfs tot stress en agressie bij bewoners van Arduin. Behalve personeel, verlieten ook 53 cliënten de gehandicaptenorganisatie.  Een op de tien cliënten vond daarmee elders hulp.

Lees ook  Een impuls voor Zeeland, de Westerscheldetunnel wordt tolvrij in 2025
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email