Kiwa reikte gisteren de eerste certificaten uit in het kader van de nieuwe keuringseis KE 214 ‘Geschiktheid voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas’. Deze keuringseis bevat eisen voor componenten die worden gebruikt in waterstofgasnetwerken. Negen fabrikanten ontvingen het KE 214 certificaat uit handen van Kiwa’s Ronald Karel en Bart Vogelzang, voorzitter van het College van Deskundigen.

Waterstof is een veelbelovend alternatief voor aardgas. Zo blijkt uit onderzoek van Kiwa dat bestaande aardgasinfrastructuren relatief eenvoudig kunnen worden omgebouwd voor waterstofdistributie. Als beheerder van het GASTEC QA keurmerk anticipeert Kiwa hierop met de Keuringseis (KE) 214 ‘Geschiktheid voor bijmenging tot en met 100% waterstofgas’. 

Intussen zijn er twaalf fabrikanten waarvan de producten voldoen aan de kwaliteits- en functionele eisen uit de KE 214: egeplast, gAvilar, Georg Fischer Waga, HSF, Pipelife, Georg Fischer Wavin AG, Sanha Fittings, Kleiss & Co, GrainPlastics, KZ Meet- & Regelapparatuur, Hawle en Isiflo.

In de KE 214 zijn eisen geformuleerd voor componenten die worden gebruikt in een netwerk met waterstofgas. Drukregelaars, kleppen en afsluiters voor aardgas kunnen bijvoorbeeld anders reageren en werken in combinatie met waterstofgas. Fabrikanten die hun producten willen certificeren tegen KE 214 moeten al in het bezit zijn van een GASTEC QA-certificaat of kunnen beide keurmerken gelijktijdig behalen in één traject.

Foto: Kiwa

Lees ook: 

Chauffeurs kunnen ook met een DigiD online een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen

Kiwa
Kiwa uitreiking certificaten
Pitane Blue
Print Friendly, PDF & Email