Voor de tweede keer in een paar maanden tijd gaat taxibedrijf Uber ruim 400 mensen ontslaan. Dat kondigde het bedrijf afgelopen dinsdag na beurstijd aan dat kampt met stijgende verliezen en een dalende beurskoers.

‘Het is belangrijk dat we vooruitgang blijven maken,’ schrijft CEO Dara Khosrowshahi in een mail die in handen is van de New York Times.

Waar bij de ontslagronde twee maanden geleden zo’n 30% van de marketingafdeling het veld moest ruimen, gaat het nu om circa 8% van de softwaremakers. Vorige maand rapporteerde het bedrijf, dat tien jaar bestaat en nog nooit winst heeft gemaakt, zijn grootste verlies ooit: $5,24 mrd. Volgens Khosrowshahi groeide het bedrijf in het verleden snel en gedecentraliseerd, wat niet goed heeft uitgepakt. Vanaf nu geldt een personeelsstop.

Is het einde van de rit in zicht voor Uber?

Ondertussen zit het tij ook politiek niet mee. In thuisbasis Californië stemt het lokale parlement deze week over een nieuwe wet die arbeidsomstandigheden en baanzekerheid anders moet regelen. Analisten verwachten dat het bedrijf daardoor meer moet betalen aan zijn chauffeurs.

In een email aan de 27.000 personeelsleden van het taxibedrijf beweert ceo Dara Khosrowshahi dat de ontslagen ‘niet zijn gedaan voor Wall Street.’ Volgens de in 2017 in dienst getreden ceo doet het bedrijf het ‘om zijn scherpte terug te winnen’.

Executive officer van Uber Khosrowshahi.

Dara Khosrowshahi is een Iraans-Amerikaanse zakenman en de chief executive officer van Uber. Khosrowshahi was eerder CEO van Expedia Group, een bedrijf dat verschillende reiskostenaggregators bezit. Hij is ook lid van de raad van bestuur van BET.com, Hotels.com en The New York Times Company.

Lees ook  Grote vraagtekens na einde overheidsstimulans bij duurzaamheid elektrische automarkt

Lees ook: Wereldwijde alternatieven voor Uber beschikbaar

Print Friendly, PDF & Email