Print Friendly, PDF & Email

Volgens FNV is de cao Taxi is op sommige punten ingewikkeld en stelt de organisatie dat wanneer men de regeling niet begrijpt, de werkgever misbruik maken. Neem bijvoorbeeld de pauzeregeling. De werkgever mag je 90 minuten op pauze zetten buiten standplaats. Hij mag die tijd verdelen in 6 keer 15 minuten per dag. Als het werk even wegvalt, hoeft over die tijd geen loon doorbetaald te worden. En jij hoeft ook niet beschikbaar te zijn voor de werkgever.

Als jij niet beschikbaar bent, moet de werkgever een begin en eindtijd van je pauze onderbreking geven. Als je steeds in de gaten moet houden of de werkgever jou nodig heeft, dan heb je namelijk geen pauze. Je bent beschikbaar. De werkgever hoeft geen nee te verkopen als er opeens toch werk ontstaat. Dat levert dus winst voor je werkgever. Erger is het als de werkgever achteraf pauzes indeelt op momenten dat het rustig was.

Buiten standplaats mag de werkgever 90 minuten pauze per dag geven. Als hij achteraf pauzes indeelt zonder dat jij pauze hebt gehad, kom jij veel geld tekort. Voorbeeld: per week verlies je zo 7,5 uur x 52 weken x € 13,75 per uur. Dat scheelt je € 5,362,50 per jaar.

“Ben je groepsvervoerchauffeurs met een repeterende ochtend- en middagrit? Dan hoeft de werkgever niet elke keer aan te geven dat je een onderbreking hebt. Dit blijkt namelijk uit je rooster. Het is anders als je om je ritten heen ander taxiwerk verricht’.

Loonkosten zijn nu eenmaal de grootste kostenpost en geeft de grootste besparingsmogelijkheden. Om ervoor te zorgen dat jij voldoende loon krijgt en ook voldoende vrije tijd overhoudt, is het belangrijk dat de werkgever de regels goed toepast. We geven je een aantal tips zodat je jouw werkgever aan de cao-afspraken kunt houden.

Lees ook  Nieuwe richtlijnen voor watertaxi's: ministerie reageert op OVV-rapporten

Dat er niet altijd werk voor handen is, weet iedereen. Uiteindelijk is dat een risico van de werkgever. Het is niet redelijk om dat risico bij de werknemer neer te leggen. Dat risico moet de werkgever in de prijs aan de overheid doorberekenen. En de enige die de werkgever daartoe kan dwingen dat ben jij. Als je werkgever pauzes achteraf geeft of vooraf geen eindtijd van de pauze geeft, bespreek de tips met je collega’s en roep FNV Taxi erbij.

Lees ook: Taxiorganisaties Amsterdam naar rechter

 

FNV