Print Friendly, PDF & Email

Toen het vliegverbod eind vorig jaar plots werd afgekondigd, raakten veel vliegmaatschappijen in de knel en konden geen kant meer op. Reizen met de trein, auto of boot was gedurende die maanden van het vliegverbod wel mogelijk, dit tot grote ergernis van de luchtvaartsector. En nu liegen de halfjaarcijfers er niet om. Luchtvaartmaatschappij easyJet is zeer zwaar getroffen door het vliegverbod dat eerder dit jaar van kracht was vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland.

Maanden werden er geen vluchten vanaf Schiphol door easyJet naar haar belangrijkste markt gemaakt. Ook in Eindhoven, waar nu mondjesmaat wordt gevlogen, zagen we hetzelfde beeld voor Wizz Air, Transavia en Ryanair, dat onlangs nog van de Italiaanse Antitrust autoriteit een boete kreeg van 4,2 miljoen voor het niet terugbetalen van tickets en oneerlijke handelspraktijken. De afgelopen dagen sanctioneerde de Antitrust om dezelfde redenen easyJet voor 2,8 miljoen en Volotea voor 1,4 miljoen.

misleidende reclame

Bij sommige bedrijven is ander wangedrag geconstateerd, zoals het niet geven van een versnapering in geval van annulering van de reis vanwege de ontstane situatie tijdens de pandemie of het opwerpen van obstakels voor het gebruik van reeds uitgegeven vouchers. Met betrekking tot Ryanair werd de reclamecampagne die via de belangrijkste media werd verspreid – opnieuw vanaf juni – ook als misleidend beschouwd. Deze campagne was gericht op de mogelijkheid om de vlucht gratis te wijzigen, maar aan de andere kant berekende de maatschappij voor de door de consument gekozen nieuwe vlucht hogere tarieven aan. Tevens berekende Ryanair in ieder geval een boete indien de vluchtwijziging plaatsvond binnen 7 dagen voor vertrek. Naast de betaling van boetes van in totaal € 8,4 miljoen, zullen Ryanair, easyJet en Volotea beter moeten presteren om te voldoen aan de regels van de Autoriteit en worden nauwlettend gevolgd.

Lees ook  Duurzame stappen: Lufthansa behaalt EMAS-erkenning
Alitalia Boeing en Airbus

lichtpuntje

Europees gezien is het voorbije jaar een veldslag geworden voor de luchtvaartsector met nu, hier en daar, een klein lichtpuntje aan het eind van de tunnel. Italië en de Europese Unie zijn dicht bij een akkoord over de oprichting van een nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij. Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero kan komende week een akkoord worden bereikt over de doorstart van de eerder failliet verklaarde maatschappij Alitalia. De nieuwe maatschappij kan tussen de 4500 en 5000 personeelsleden in dienst hebben en beschikken over ongeveer 55 tot 60 vliegtuigen, aldus de krant. De EU eist dat de luchtvaartmaatschappij geen meerderheidsaandeel heeft in de afhandelings- of onderhoudsactiviteiten van ITA. Alitalia staat momenteel onder beheer van de Staat. 

aandelenkoers

De aandelenmarkt in sommige sectoren heeft zwaar geleden onder de crisis. De huidige koers van Lufthansa is ongeveer een derde van wat de aandelen kostten voor de coronacrisis. Reden voor de familie en erfgenamen van de Duitse miljardair Heinz Herman Thiele, die overleed in februari op 79-jarige leeftijd.  een groot belang in de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa te verkopen. Het moment van verkopen is mogelijk ingegeven door plannen van Lufthansa om zelf extra aandelen uit te geven om kapitaal op te halen. De luchtvaartmaatschappij wil op die manier tot 5,5 miljard euro ophalen. De huidige marktwaarde van het bedrijf is 6,5 miljard euro.

covid-reiscertificaat

Toch valt er ook positief nieuws te bespeuren wanneer we aan onze vakantie denken. Deze zomer komt er een Europees covid-reiscertificaat. Na lang overleg zijn de landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie het eens geworden. Het certificaat moet de grenzen weer openen voor ruimer vliegverkeer. Met het EU Digital COVID Certificate kunnen reizigers eenvoudig aantonen dat ze gevaccineerd zijn, negatief getest zijn of immuun zijn door recente besmetting. 

Lees ook  Duurzame stappen: Lufthansa behaalt EMAS-erkenning

Lees ook: EasyJet helpt overheid met vaccinatieprogramma

easyJet toestel