Wie zomer zegt, zegt kermis. Zomerkermissen, jaarmarkten en braderieën zijn er weer. Iedereen heeft er ruim anderhalf jaar naar uitgekeken. Of het nu de kermis in Best is of in Assenede, kinderen kunnen weer volop genieten van enkele mooie dagen. Coronaproof kan men terecht bij de kermiskramen. In de Bijenkorf kan je tot en met dinsdag in de rijke geschiedenis duiken van kermis in het Meetjesland.

Meetjesland

Assenede is een gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De gemeente ligt in de regio Meetjesland, is samengesteld uit vier deelgemeenten en telt in totaal zo’n 14.200 inwoners, die Assenedenaars worden genoemd. In de volksmond wordt Assenede als “Asnee”, wat bij mondelinge communicatie tot verwarring kan leiden met het Leiedorp Afsnee bij Gent, waar het verder niets mee te maken heeft.

Assenede zomerkermis 2021

mooie affiches

Het Meetjesland kent een rijke kermistraditie, elk dorp of wijk kent zijn eigen feesten, koersen, jaarmarkten en noem maar op. Vroeger werden weken vooraf kermisaffiches uitgehangen ter aankondiging van de festiviteiten. Heel wat van die oude kermisaffiches worden bewaard in de archieven van de gemeenten. Zij zijn nu getuigen van deze rijke culturele traditie. In 2018 startte de archiefdienst van Welzijnsband Meetjesland een samenwerking met COMEET (Cultuuroverleg Meetjesland) om de historische archieven van het Meetjesland in kaart te brengen. Tijdens de werkbezoeken aan de archieven, bleek al snel dat elke gemeente prachtige kermisaffiches in de archieven bewaart. 

Maar liefst 700 exemplaren werden geregistreerd tijdens de archiefronde, sommige dateren zelfs al uit de 19de eeuw. Deze exemplaren inspireerden de samenwerkingspartners tot een heus Meetjeslands project om het publiek te laten kennismaken met deze erfgoedstukken. De tentoonstelling is te bezichtigen tot dinsdag 06.07.2021 in de Bijenkorf, Sportstraat 4  te Assenede.

wat is er mooier op de kermis dan vader die zijn zoon meeneemt naar het schietkraam?

Nederland

Ook Nederlandse kermissen zijn weer toegestaan vanaf woensdag 30 juni. Er gelden dan nog wel coronabeperkingen, zoals het houden van anderhalve meter afstand. Ook moet het bezoekersaantal gereguleerd worden. Voor de maanden juli en augustus staan al veel grote kermissen op de planning. Kermisexploitanten gaan proberen om in de zomermaanden het verloren voorjaar goed te maken. De Nederlandse kermiswereld heeft maar liefst 259 dagen onafgebroken stilgestaan.

Lees ook: Na zoveelste ongeval is brug in Assenede echt op komst

Print Friendly, PDF & Email