Sommigen noemen het chantage, want daar lijkt de laatste actie van Ryanair sterk op voor hen. Woedende Ryanair-klanten hebben de budgetluchtvaartmaatschappij beschuldigd van deze praktijken nadat ze werden geweigerd bij het inchecken om vluchten te nemen vanwege eerder betwiste terugbetalingen. Klanten van de Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij beweren dat ze werden uitgesloten van geboekte Ryanair-vluchten totdat ze eerst geld ‘terugbetaald’ hebben voor niet uitgevoerde reizen tijdens de Covid-pandemie.

’terugboeken’

Klanten van bepaalde creditcardmaatschappijen, zoals Amex, Mastercard en Visa, kunnen terugvorderingen gebruiken om betwiste betalingen terug te vorderen die op hun debet-, creditcard- en betaalkaarten zijn gedaan. Volgens moneysavingexperts.com zeggen deze klanten dat de luchtvaartmaatschappij hen eerder weigerde terug te betalen voor vluchten die ze niet hebben afgenomen vanwege het advies van het Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO) om niet te reizen.

Omdat Ryanair niet wilde terugbetalen, hebben ze de terugboeking of de zogeheten ‘chargeback’ via een creditcard uitgevoerd om zo hun geld terug te krijgen. Het proces wordt meestal gebruikt wanneer een bedrijf een terugbetaling weigert. Desgevraagd komt de kaartmaatschappij tussenbeide om het geld terug te vorderen van de bank van de leverancier. Maar om terugvordering te gebruiken, moet u eerst bewijzen dat u heeft geprobeerd een terugbetaling te krijgen en dat uw verzoek is afgewezen. Klanten moeten binnen 120 dagen na aankoop of betaling van de service een claim indienen.

(tekst gaat verder na afbeelding)

Experts op het gebied van persoonlijke financiën hebben de beslissing om mensen het vliegen te blokkeren vanwege de terugbetaling als ‘schandalig’ beschreven, terwijl een Ryanair-klant op sociale media de budgetluchtvaartmaatschappij beschuldigde van ‘chantage’. Ryanair heeft de beslissing verdedigd en zegt dat het het recht heeft om passagiers te stoppen met vliegen als ze het bedrijf geld schuldig zijn.

Lees ook  KLM moet coronamiljarden terugbetalen nu Europees hof steun intrekt

Hoewel sommige landen op de reislijst van het Department for Transport als groen of oranje waren aangemerkt, was het soms niet toegestaan om naar deze landen te vliegen door afzonderlijke FCDO-richtlijnen, waardoor reisverzekeringen vaak ongeldig werden. Het betekende dat hoewel klanten zich gedwongen voelden niet te reizen, de vluchten toch doorgingen. En in de algemene voorwaarden van Ryanair staat dat het geen restitutie geeft aan klanten die er uit eigen beweging voor kiezen om niet te reizen op vluchten die nog doorgaan.

Er is een kleine minderheid van passagiers die niet-restitueerbare tickets kochten op Ryanair-vluchten die tijdens Covid-19 volgens schema verliepen, maar die ervoor kozen om niet te reizen en vervolgens terugboekingen via hun creditcardmaatschappij verwerkten. Deze passagiers zullen hun openstaande schuld moeten afbetalen voordat ze weer met Ryanair mogen vliegen. Sommigen hebben misschien sympathie voor de luchtvaartmaatschappij, aangezien ze de kosten heeft gemaakt van de oorspronkelijke vluchten die doorgingen en die passagiers ervoor kozen om niet te nemen. Toch heeft de reissector alle sympathie verloren door de manier waarop het met vakantiegangers heeft omgegaan tijdens de pandemie.

Lees ook: Reisaanbieders waarschuwen niet voor financiële risico’s

Ryanair Chief Executive Officer Michael O'Leary
Print Friendly, PDF & Email