BLUE

De trein, en met name NS laat het afweten deze dagen.

Makkelijker kunnen we het niet bedenken. Reizigers kunnen plannen, boeken en betalen voor een multimodale reis van deur tot deur met behulp van een gebruiksvriendelijke alles-in-één app. Gebruik maken van deelfietsen of scooters, die ons naar het station brengen, en daarna lekker reizen met de trein naar de eindbestemming om vervolgens met een deelfiets verder te reizen. Alleen de praktijk is vaak anders. 

Ondanks MaaS voordelen moet bieden in onze vervoersvoorziening is een belangrijke schakel in de vervoersketen steeds minder betrouwbaar aan het worden. De trein. En met name NS laat het afweten te vaak afweten. De hoop is dat we, met een hoogwaardige gebruiksvriendelijke service, reizigers kunnen aanmoedigen om hun diepgewortelde mobiliteitsgedrag te veranderen. Wellicht door de auto vaker laten staan en gebruik maken van duurzamere alternatieven zoals de trein. Helaas, de huidige ervaring brengt de reiziger terug in zijn vertrouwde auto en de file neemt hij er op de koop toe bij.

(Tekst loopt door onder de foto)
Reizigers kunnen plannen, boeken en betalen voor een multimodale reis van deur tot deur.

Alles wat MaaS veelbelovend maakt en waar verschillende onderzoeken een rooskleurige toekomst schetsen heeft als keerzijde dat de realiteit echter anders is en MaaS tot op heden slechts haperend wordt geïmplementeerd. Ons hele systeem van verplaatsen in Nederland is opgebouwd rond aparte modaliteiten, elk met eigen belangen. En dat maakt het moeizaam om de vervoersketen en diensten van verschillende aanbieders binnen MaaS sluitend te maken.

problemen

Het probleem zit niet enkel in het uitvallen van diensten, veelal door personeelsgebrek. In het MaaS samenwerkingsvraagstuk speelt met name een grote rol het delen van data. Door de afwezigheid van complete, nauwkeurige en actuele informatie over de beschikbaarheid, bezettingsgraad, locatie, planning en kosten van het mobiliteitsaanbod zal een MaaS-dienstverlener nooit in staat zijn om de vraag van reizigers volledig te beantwoorden. Hier komt TOMP om de hoek kijken. Door gebruik te maken van deze technologie kunnen vervoersbedrijven beter met elkaar samenwerken.
 
datasets
 
Gemeenten spelen ook een belangrijke rol. Zo heeft de gemeente Eindhoven de afgelopen jaren het goede voorbeeld gegeven op het gebied van van het delen van gegevens. Steeds meer datasets zijn vrij toegankelijk en kunnen worden gebruik. Een deel van deze gegevens is waardevol voor MaaS zoals de datasets over laadpalen en parkeerplaatsen. Even belangrijk is echter dat de stad als het ware de morele autoriteit op zich heeft genomen om gegevens op te vragen bij andere partijen. Als een vervoerder bijvoorbeeld zijn diensten in de stad wil aanbieden, dan mag dat alleen als het zijn data beschikbaar stelt. 
 
In ieder geval, de gemeente maakt voor elk product of dienst automatisch afspraken over het aanleveren van dergelijke gegevens koopt die gegevens in welke vorm dan ook genereert. Op dit moment is het Open Data portaal vooral geschikt voor professionals, zoals onderzoekers. Medewerkers en samenwerkingspartners van de gemeente Eindhoven maken er ook gebruik van. Ook helpen ze er ontwikkelaars van digitale applicaties mee die de gegevens nodig hebben voor nieuwe toepassingen.
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  De opmars van de e-fiets: een nieuwe trend in Nederlandse mobiliteit
Luchthavenvervoer
Print Friendly, PDF & Email