Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De werkgevers noemden de eisen van de vakbonden eerder onrealistisch en zei verbaasd te zijn over de actie “over de rug van de groep die men zegt te willen helpen”

Medewerkers in het zorgvervoer gaan staken omdat werkgevers een ultimatum lieten verlopen met eisen van medewerkers over een nieuwe cao Zorgvervoer en taxi. Leden van FNV Zorgvervoer en taxi hadden eerder het laatste bod van de werkgevers voor een nieuwe cao afgewezen. In een ultimatum gaven ze de werkgevers tot vrijdag 11 november 12.00 uur de tijd om alsnog op hun cao-eisen in te gaan. Als dat niet gebeurde zouden er acties en stakingen volgen.

"Zeker in deze sector, met zeer betrokken medewerkers, is staken een laatste middel. Het liefst willen de chauffeurs hun passagiers veilig van a naar b brengen, maar ze kunnen niet meer rond komen van hun salaris, er wordt loon ingehouden voor pauzes die niet opgenomen kunnen worden en als chauffeurs ziek worden, worden ze een dag niet uitbetaald en daarna worden ze 30% gekort."

Waar en wanneer gestaakt wordt, is nog niet bekend. “Daar gaan we nu over in overleg met onze leden” aldus Gorter. In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december 2022. De onderhandelingen voor een nieuwe cao lopen al sinds mei van dit jaar.

asociaal

In het ultimatum staat onder meer dat de leden af willen van de regelingen rond ziekte. ‘Een werknemer die ziek wordt krijgt maar 70 procent doorbetaald en de eerst dag zelfs helemaal niks. Dat is echt asociaal. Niemand kiest ervoor om ziek te zijn, maar de medewerkers worden daar nu wel voor gestraft’, aldus Gorter. Daarnaast zijn ook de ongestructureerde roosters en het inhouden van loon voor pauzes die niet opgenomen konden worden een doorn in het oog. Gorter: ‘De onvrede daarover is zo hoog, dat veel chauffeurs naar een sector overstappen waar dat wel goed geregeld is’.

Lees ook  Taxichauffeurs roepen op tot dialoog: Uber negeert kritische geluiden

lonen meestijgen

Naast het verbeteren van de arbeids- en rusttijden en de ziekteregelingen eisen de vakbondsleden dat de lonen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Dat zou voor dit jaar neerkomen op minimaal 12,5 procent. ‘Als de lonen niet meestijgen met de inflatie, krijg je dat mensen er op achteruit gaan. Dan kan je op een gegeven moment je rekeningen niet meer betalen, terwijl je gewoon een baan hebt. Dat moeten we niet willen’, aldus Gorter.

Minister Wiersma ziet er ook het belang van in dat leerlingenvervoer een aantrekkelijke sector is om in te werken en dat het personeel goed betaald wordt. Hij hoopt dat de onderhandelende partijen er snel uit komen.

"Het doet pijn dat scholieren ook kunnen worden geraakt door de staking."

(Tekst loopt door onder de foto)
Dennis Wiersma - minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs - foto: Pitane Blue

moeizaam

In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december 2022. De onderhandelingen voor een nieuwe cao lopen al sinds mei van dit jaar. Gorter: ‘De onderhandelingen in deze sector verlopen altijd moeizaam, maar deze keer werd alles zo’n beetje afgehouden. Zelfs een petitie die door meer dan 2500 mensen werd ondertekend, liet de werkgevers koud.’

Eerder liepen zo’n 75 Leden van FNV Zorgvervoer en Taxi en CNV Vakmensen vrijdag 21 oktober een mars door Ede. Ze vroegen daarmee aandacht voor de stukgelopen cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie KNV. De mars en het aanbieden van de petitie zijn een laatste poging om de KNV te bewegen het ondermaatse eindbod voor een nieuwe cao in te trekken en acties in het leerlingen- en Wmo-vervoer te voorkomen.

Lees ook  Aanbesteding: CZ drukt zorgvervoerders in het nauw met lage tarieven
Gerelateerde artikelen:
Foto: © Pitane Blue - taxistandplaats station Eindhoven Centraal
Agendapakket