Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Er moet nog een aantal grote stappen worden gezet. Denk aan het stroomnet, de laadcapaciteit en de technische beperkingen van de auto zelf.

De Nederlandse automarkt staat aan de vooravond van een transformatie, waarbij de verwachtingen wijzen op een toename van het aantal tweedehands elektrische auto’s. Dit fenomeen, aangedreven door een mix van regelgeving, consumentengedrag en innovatieve verkoopstrategieën, belooft de wijze waarop Nederlanders over mobiliteit denken en handelen, fundamenteel te veranderen.

Nederland, traditioneel een land van occasionkopers, ziet een gestage verschuiving richting duurzamere vervoersmiddelen. Volgens recent onderzoek van de NOS wordt dit jaar een opvallende stijging van het aanbod in tweedehands elektrische voertuigen verwacht. Dit gaat gepaard met een daling van de prijzen, een ontwikkeling die potentiële kopers zou kunnen aansporen om de overstap naar elektrisch rijden te maken.

Deze verschuiving wordt mede mogelijk gemaakt door Europese regelgeving die voorschrijft dat vanaf 2035 alleen nog voertuigen zonder verbrandingsmotor mogen worden verkocht. Een bijkomende factor is het aflopen van de eerste grote golf leasecontracten voor elektrische auto’s in Nederland, een land waar ongeveer één op de negen auto’s een leaseauto is.

Tegelijkertijd wijzen de bevindingen van een onderzoek door de Vlaamse nieuwszender VRT NWS en de onderzoeksinstelling VITO/Energyville op een discrepantie. Veel van de aflopende leasecontracten voor elektrische auto’s leiden niet tot een vergroening van de Nederlandse tweedehands automarkt, maar eerder tot export naar landen zoals Noorwegen, waar aanzienlijke subsidies voor elektrische auto’s beschikbaar zijn. Dit fenomeen wordt versterkt door specifieke voordelen zoals het gebruik van busbanen en voorkeursparkeersystemen in stedelijke gebieden.

(Tekst loopt door onder de foto)
showroom

In Nederland zijn de verhuur- en leasemaatschappijen al enige tijd bezig met het vergroenen van hun vloot. De NOS vroeg aan de leasebedrijven LeasePlan, Volkswagen Pon Financial Services en Alphabet en aan de autoverhuurbedrijven Sixt, Hertz en Enterprise naar deze ontwikkelingen. Alleen Volkswagen Pon wilde niet reageren op vragen.

Ondertussen speelt Tesla, het bedrijf van Elon Musk, een unieke rol in deze transitie. Door de gehele keten van productie tot verkoop in eigen hand te houden en regelmatig de prijzen van populaire modellen zoals de Model Y en Model 3 te verlagen, heeft Tesla een aanzienlijke impact op de markt. Hoewel dit goed nieuws is voor potentiële kopers, ervaren recente Tesla-eigenaren een plotselinge devaluatie van hun voertuig.

Deze ontwikkelingen duiden op een dynamische tijd voor de Nederlandse automarkt, waarbij de overstap naar elektrische voertuigen wordt versneld door zowel marktgedreven initiatieven als overheidsbeleid. Hoewel de export van leaseauto’s naar het buitenland de binnenlandse vergroening van de automarkt kan vertragen, biedt de groeiende beschikbaarheid van betaalbare tweedehands wagens.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN