Sjukvårdstransport, även kallad målgruppstransport, marknadsförs av kunder genom europeiska anbud, så att ett stort antal intresserade transportörer kan tävla om kontraktet. Tyvärr har dessa anbud ett system som stimulerar anbud med hög risk, ökar chansen att få ”papperskvalitet” och riskerar att ändra regeringspolitiken (för mycket) på anbudspartierna. Mobility Procurement Institute (AIM) grundades av arbetsmarknadens parter i taxisektorn (KNV, FNV och CNV) för att uppmärksamma parter som köper vårdtransporter, inklusive kommuner, provinser och vårdinstitutioner, på viktiga teman för sektorn.

Enligt AIM finns det en risk för olönsamt utnyttjande av kontrakt. Eftersom transportkostnaderna utgör 90% av de fasta kostnaderna (löner och utrustning) finns det en tendens att konkurrera på anställningsvillkoren. Det är en oönskad situation. Välutbildade och erfarna branscharbetare är avgörande. Transportens kvalitet står eller faller ofta med användarens upplevelse i taxin. Föraren spelar en viktig roll i detta. Detta gäller en sårbar målgrupp, för vilken du måste och vill ordna den ordentligt.

tendens

Under tidigare år fram till 2019 noterade AIM att priset i nästan 70% av de anbud som bedömts av AIM spelade en dominerande roll vid tilldelningen av transport. Lyckligtvis förändrades detta något 2019. från analyser det verkar som att denna procentandel har sjunkit till mindre än 50% i relativa termer. Transport är en utvidgning av vården för en utsatt målgrupp och ser därför denna förändring som en positiv utveckling. AIM hoppas att denna linje kommer att fortsätta under de kommande åren och övervakar den aktivt.

Situationen inom hälso- och sjukvårdstransporter kan jämföras väl med situationen för hemvård, som har diskuterats och publicerats mycket. Transport involverar utsatta grupper: äldre, personer med funktionsnedsättning, elever och patienter. Om entreprenörer och anställda utsätts för alltför stort tryck kommer detta att gå på bekostnad av kvaliteten på den service som erbjuds denna utsatta grupp

Läs också: Forseti: en bra tid att integrera målgruppstransport och kollektivtrafik

Utskriftsvänlig, PDF och e-post